Αθήνα 14 Φεβρουαρίου 2025
Α.Π:14407
Από 01/02/2025 εφαρμόζεται στα χαρτιά η «ψυχιατρική αντιμεταρρύθμιση Βαρτζόπουλου» στο χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων.
Πέρα από την επιχειρούμενη αλλαγή ονομάτων (πχ του ΨΝΑ σε Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αττικής) το μόνο που προκαλεί είναι περαιτέρω απορρύθμιση των υπηρεσιών. Τα προβλήματα, όπως η έλλειψη κενών κλινών στην εφημερία, η δυσλειτουργία διακίνησης των περιστατικών από την αστυνομία, κτλ, παραμένουν και παραπέμπονται στο αβέβαιο μέλλον για αντιμετώπιση. Συγχρόνως προστίθενται και άλλα, όπως η κατάργηση της τομεοποίησης.
Προς το παρόν η όλη «μεταρρύθμιση» φαίνεται ότι εξαντλείται στην διαχείριση εμβαλωματικά με εγκυκλίους των αρρυθμιών που οι ίδιοι προκάλεσαν. Τους επόμενους μήνες η απορρύθμιση η οποία συντελείται είναι βέβαιο θα φανεί με περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας εις βάρος για άλλη μια φορά των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Και στα διαχειριστικά θέματα όμως η ανεπάρκεια είναι εμφανής.
Ειδικά για τους ψυχιάτρους του ΕΣΥ χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με το επίδομα αγόνου. Με την απόφαση, υπ. αριθ. Γ4α/οικ.46490 ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024, σχετικά με τα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές προβλέφτηκε η χορήγηση του μισού (!!!) επιδόματος αγόνου στους Ψυχίατρους σε σχέση με τους Παιδοψυχίατρους (αλλά και σε σχέση με τους Παθολόγους, Παιδιάτρους, κοκ).
Παρόλο που η έλλειψη ψυχιάτρων είναι εξαιρετικά μεγάλη (ειδικά στις άγονες περιοχές) και οι υπάρχοντες Ψυχίατροι αναγκάζονται στις παραμεθόριες περιοχές να εξετάζουν παιδιά και να χορηγούν σχετικές βεβαιώσεις / γνωματεύσεις / θεραπείες στα πλαίσια του ενιαίου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ ΕΚΠΥ. Τόσο ο κ. Βαρτζόπουλος όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνώρισαν την «αστοχία» και υποσχέθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2024 ακόμη ότι θα εξομοίωναν το επίδομα αγόνου των Ψυχιάτρων με αυτό των Παιδοψυχιάτρων. Κόστος ελάχιστο (μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο). Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα (παρά την έναρξη λειτουργίας του ΕΔΥΨΥ)!
Άλλο θέμα είναι ότι οι Ψυχίατροι και Παιδοψυχίατροι των νοσοκομείων και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας δύνανται μέχρι σήμερα να συμμετέχουν σε όλα τα διοικητικά και επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου (επιστημονικό, διοικητικό συμβούλιο, κοκ). Με τις αποσπασματικές εγκυκλίους και διευκρινήσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής γίνεται σαφές ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των Γενικών Νοσοκομείων παραμένουν λειτουργικό και ουσιαστικά οργανικό τμήμα των νοσοκομείων. Εκτός από την τακτική μισθοδοσία του προσωπικού (που περνάει στις ΥΠΕ), οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες των ψυχιατρικών τομέων, η διαχείριση των ασθενών, οι δαπάνες που αφορούν εφημερίες, η διοικητική διαχείριση των ασθενών, ακόμη και η είσπραξη των νοσηλίων θα γίνεται από το νοσοκομείο. Στα πλαίσια αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτική η συνέχιση συμμετοχής των ψυχιάτρων στην διοικητική ζωή των νοσοκομείων.
Αν και δεν απαγορεύεται με το πλαίσιο του ΕΔΥΨΥ, είναι σημαντική η έκδοση σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου για την αποφυγή παρερμηνειών και δυσλειτουργιών, όπως άλλωστε κατ΄ επανάληψη έχει δεσμευτεί ο κ. Βαρτζόπουλος, για τη συνέχιση συμμετοχής των γιατρών (Ψυχιάτρων και Παιδοψυχίατρων) κανονικά σε όλα τα συμβούλια και τις επιτροπές των νοσοκομείων στα οποία ανήκουν, όπως συμβαίνει και με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που είναι σε νοσοκομεία και είναι μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι συμμετέχουν και στα όργανα των πανεπιστημίων αλλά και των νοσοκομείων. Το οικονομικό κόστος είναι μηδέν. Η εγκύκλιος αναζητείται.
Τέλος σημαντικό είναι και το θέμα των Τομέων Ιατρικής Υπηρεσίας. Ως γνωστόν, η ιατρική υπηρεσία είναι διαρθρωμένη σε τομείς (Παθολογικό, Χειρουργικό, Εργαστηριακό, και Ψυχιατρικό). Είναι σημαντικό σε κάθε ΥΠΕ να μεταφερθούν οι υπάρχοντες ψυχιατρικοί τομείς ιατρικής υπηρεσίας, χωρίς να καταργηθεί κανένας. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο λειτουργικά όσο και διοικητικά, γιατί ο τομέας έχει αρμοδιότητες διοικητικές, προγραμματισμού, εξέλιξης και μονιμοποίησης γιατρών, κοκ. Ο κ. Βαρτζόπουλος είχε διαβεβαιώσει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλους τους τόνους ότι οι υπάρχοντες ιατρικοί τομείς ψυχικής υγείας θα διατηρηθούν και στο νέο σχήμα. Το οικονομικό κόστος είναι μηδέν. Η πράξη αναζητείται.
Αυτά τα ζητήματα, τα οποία καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα, είναι ενδεικτικά της προχειρότητας, απορρύθμισης και αβεβαιότητας που συντελείται σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό (Ψυχιάτρους και Παιδοψυχιάτρους).
Πολύ περισσότερα είναι τα διοικητικά αλλά και επιστημονικά θέματα που δημιουργούνται σε σχέση με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς, στα οποία και θα επανέλθουμε.
Comments