top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΖ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

27-5-2022

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Σήμερα 26-5-2022 οι γιατροί του νοσοκομείου Ζακύνθου προσήλθαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με σημαντική προσέλευση και με θέματα την απελπιστική έλλειψη γιατρών , την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο μας στις 20/5/22 και την απόφαση του ΣΤΕ και Αρείου πάγου σχετικά με την αποκατάσταση των αμοιβών μας. Μετά από συλλογική συζήτηση αποφασίσαμε τα ακόλουθα:


Ενώ μια ακόμα τουριστική περίοδος ξεκινά στο νησί, με τη ραγδαία αύξηση φόρτου εργασίας που συνεπάγεται, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια κατάσταση στο νοσοκομείο που διαρκώς επιδεινώνεται, ακριβώς γιατί οι γιατροί του συνεχίζουν ( για 8 χρόνια τώρα) να αποχωρούν ή να συνταξιοδοτούνται χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ οι κυβερνήσεις ( και η σημερινή) έχουν αρνηθεί πεισματικά να προβούν σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το νοσοκομείο μας αλλά και όλα τα νοσοκομεία της χώρας και να ξαναλειτουργήσουν όσα έκλεισαν. Ταυτόχρονα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξαφανίζεται σταδιακά με αποτέλεσμα να αυξάνεται κάθε μέρα και περισσότερο ο όγκος δουλειάς των νοσοκομείων.


Η ήδη τραγική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μέσα στα δυόμιση χρόνια πανδημίας και η τωρινή κυβέρνηση, σε συνέχεια του έργου των προηγούμενων, προωθεί το νομοσχέδιο για το “ ΝΕΟ ΕΣΥ” που χωρίς να στελεχώνει τα νοσοκομεία με γιατρούς και να μονιμοποιεί τους «ομήρους» πια συμβασιούχους εργαζόμενους , σκοπό έχει την ακόμα παραπέρα απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με την συνοδό «ανάγκη» λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην ουσία «νομιμοποιεί» την προσωπική οικονομική σχέση του ασθενή με το γιατρό, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όσους απλά δεν έχουν να πληρώσουν, εγκαταλειμμένους σε τεράστιες λίστες αναμονής, ενώ αντί για μόνιμους γιατρούς βάζει ιδιώτες γιατρούς σε αβέβαιο εργασιακό και οικονομικό καθεστώς , που αμειβόμενοι με το «κομμάτι» θα καλύπτουν τα κενά των μονίμων που απουσιάζουν, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τις τεράστιες υποδομές του ΕΣΥ (που έχουν οι εργαζόμενοι πληρώσει) με σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματιών της υγείας αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας . Στην πραγματικότητα δεν θέλουν δημόσιους γιατρούς και πολεμάνε το ΕΣΥ ακόμα και μετά τα διδάγματα για την ανάγκη ύπαρξης του ( και μάλιστα ενισχυμένου και απόλυτα προσανατολισμένου στις ανάγκες των πολλών) που υπέδειξε η πανδημία του Κορωναιού..


Στο δικό μας νοσοκομείο η κατάσταση είναι πια οριακή μιας και υπηρετούν μόλις 36 ειδικευμένοι γιατροί ενώ στον - ήδη κουτσουρεμένο - οργανισμό προβλέπονται (64) εξήντα τέσσερεις, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι μόλις 6 από τους 25 που προβλέπονται. Από τους 36 μόνιμους γιατρούς του ΓΝΖ οι (3) τρείς είναι γνωστό ότι συνταξιοδοτούνται τους επόμενους μήνες , η (1) μια είναι ιδιώτης συνταξιούχος με σύμβαση που τελειώνει σε λίγους μήνες, ο (1) ένας είναι ιδιώτης με ολιγόμηνη σύμβαση, ενώ δυστυχώς (1) ένας ακόμα γιατρός δηλώνει ότι παραιτείται τις επόμενες ημέρες.


Η χρόνια αδιαφορία για την κατάσταση στο νοσοκομείο έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, τραγική υπερεφημέρευση και ουσιαστική αδυναμία λήψης αδειών και ρεπό, συνθήκες οι οποίες έχουν ήδη αναγκάσει (και συνεχίζουν ) πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση τα τελευταία χρόνια ( 14 γιατροί).


Ταυτόχρονα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ουσιαστικά κρατιέται όρθιο από τους Αγροτικούς Γιατρούς, τους ελάχιστους ειδικευόμενους και τους μετρημένους στα δάχτυλα ειδικευμένους που μοιράζονται μεταξύ των κλινικών, της covid και των χειρουργείων, μαζί με όσους έχουν αποσπαστεί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίοι παρότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, γίνονται διαρκώς αποδέκτες έντασης και δυσαρέσκειας από ασθενείς και συνοδούς για τις αναμονές στο ΤΕΠ.


Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων που έχουν γίνει ήταν για μεμονωμένες και λιγοστές θέσεις και όχι για όλα τα (30) κενά γιατρών του νοσοκομείου μας, ενώ καμία πρόοδος δεν έχει στην χορήγηση οικονομικών κινήτρων προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και γιατροί εκτός Ζακύνθου ώστε να αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν , στη νησιωτική και Άγονη τύπου Α περιοχή μας. Ακόμη, υπάρχει μια σειρά ειδικευμένων συναδέλφων στις λίστες αναμονής των επικουρικών οι οποίοι θα μπορούσαν να διοριστούν άμεσα, όπως και θέσεις επικουρικών που δεν παραμένουν παρατεταμένα ανοιχτές, ώστε να τις διεκδικήσουν τυχόν ενδιαφερόμενοι γιατροί.


Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι μια σειρά από κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που κάποιος από τους εξαντλημένους συναδέλφους ( μόνο 2 γιατροί σε έξη κλινικές ενώ προβλέπονται 4 ή 5 γιατροί) που τα κρατάνε όρθια χρειαστεί αναρρωτική άδεια ή του συμβεί κάτι απρόοπτο όπως να βγει covid (+)θετικός. Επίσης ούτε λόγος δε γίνεται για τις δεκάδες μέρες χρωστούμενης κανονικής άδειας των τελευταίων χρόνων για τους περισσότερους γιατρούς την οποία οι περισσότεροι συνάδελφοι αδυνατούν να πάρουν και τελικά χάνουν κάθε χρόνο.


Οι ελλείψεις βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στους γιατρούς καθώς υπάρχουν πάνω από 100 κενές θέσεις νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού καθώς και πάνω από 120 συνάδελφοι σε καθεστώς ομηρίας, καθώς οι συμβάσεις τους που έχουν ανανεωθεί για λίγους μήνες και λήγουν τέλος του 2022, δεν υπάρχει η παραμικρή θέληση να μονιμοποιηθούν παρότι καλύπτουν πάγιες διαρκείς και επιβεβαιωμένες ανάγκες του νοσοκομείου μας. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα εργολαβικά συνεργεία (καθαριότητας, τεχνικοι κα ) με τελευταίο την απόλυση ενός έμπειρου ηλεκτρολόγου γεγονός το οποίο φέρνει στην επιφάνεια και μια σειρά από σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας στο νοσοκομείο και οπωσδήποτε την ανάγκη για (2) δύο τουλάχιστον τεχνικούς στην απογευματινή και βραδινή βάρδια.


Σε σχέση με την κατ’ αρχήν καλοδεχούμενη επίσκεψη της αναπληρώτριας Υπουργού στο νοσοκομείου μας , το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σημειώνουμε τα ακόλουθα:

  • Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή της ώρας και της ημέρας για μια τόσο σημαντική επαφή της ηγεσίας του Υπουργείου με υπεύθυνους και συνδικαλιστές εργαζόμενους του νοσοκομείου μας, όταν στη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσαν να παρευρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι αν αυτή γινόταν στο πρωινό ωράριο και με καλύτερη προετοιμασία από πλευράς της Διοίκησης που την οργάνωσε.

  • Στη συνάντηση από πλευράς μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πια δυνατόν το νοσοκομείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά μάλλον απειλείται με κατάρρευση από την τραγική πια έλλειψη γιατρών ( εργάζονται 36 ειδικευμένοι και 5 ειδικευόμενοι στους 89 γιατρούς που προβλέπονται ) ειδικά στη συνθήκη της ιδιαίτερα απαιτητικής θερινής τουριστικής περιόδου και χωρίς το πρόβλημα της πανδημίας να έχει ακόμα αποσοβηθεί. Εμείς προτάξαμε τη ανάγκη της άμεσης προκήρυξης όλων των κενών οργανικών θέσεων μονίμων γιατρών αλλά και επικουρικών και μάλιστα με ειδικά αυξημένα κίνητρα που να βελτιώνουν το μηνιαίο εισόδημα των γιατρών κάνοντας την υπηρεσία τους στο παραμεθόριο νοσοκομείο μας περισσότερο ελκυστική .

  • Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣΤΕ του 2018 για αναπροσαρμογή των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και απόδοση των αναδρομικών και βεβαίως να καταργηθεί ο νόμος που αποδίδει στου γιατρούς του ΕΣΥ την αστική ευθύνη για αμέλεια. Απάντηση δεν πήραμε.

  • Ζητήσαμε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων που φτάνουν στο μισό του συνόλου των εργαζομένων, επειδή απολύτως έχει αποδειχθεί πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , όπως και επιτέλους να αναγνωριστεί η δουλειά των υγειονομικών στα ΒΑΕ όπως αποδείχτηκε καταφανώς τουλάχιστον στην πανδημία που περάσαμε . Επίσης και εδώ δεν είχαμε απάντηση.


Τις απαντήσεις που πήραμε τις κρίνουμε από ανεπαρκείς έως απαράδεκτες, αφού δηλώθηκε η αδυναμία μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων εκτός ίσως από μερικές θέσεις που θα προκηρυχθούν με ΑΣΕΠ . Επίσης στον ισχυρισμό της υπουργού ότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι αναγκαίες προκηρύξεις ούτε οι αυξήσεις σε μισθούς των γιατρών, εμείς αντιτάξαμε ότι κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει αφού πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε στο πιο μεγάλο στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ( αξίας πολλών δισεκατομμυρίων) των τελευταίων 20 χρόνων και μάλιστα εν τω μέσω πανδημίας. Όσο για το πρόγραμμα εργασίας των πτυχιούχων πριν το αγροτικό γιατρών (foundation) που υποστήριξε η υπουργός προκειμένου να καλύπτονται κενά γιατρών στα νοσοκομεία, θεωρούμε ( όπως και η ΟΕΝΓΕ ) ότι αυτό δεν θα αποτελεί ούτε εκπαίδευση ( αφού δεν θα είναι ειδικευόμενοι) ούτε εργασία ( αφού είναι στον αέρα το εργασιακό καθεστώς και οι αμοιβές τους αβέβαιες) και θα χρησιμεύει μόνο για να καλύπτονται κενά γιατρών γενικώς ( με άσπρη μπλούζα) μιας και τα νοσοκομεία αδειάζουν σταθερά από γιατρούς μόνιμους. Για τα τεράστια κενά εφημερευόντων γιατρών που δεν επαρκούν πια και στο νοσοκομείο μας για να καλύψουν την ολοήμερη καθημερινή εφημερία, η υπουργός ανέφερε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι πιθανά η λεγόμενη «εφημερία τομέα», δηλαδή να εφημερεύει οποιοσδήποτε γιατρός χειρουργικής η παθολογικής ειδικότητας για οποιοδήποτε χειρουργικό ή παθολογικό πρόβλημα αντίστοιχα και ανεξαρτήτου ειδικότητας ( πχ ΩΡΛ ή ουρολόγος για ορθοπεδικό ή γυναικολογικό πρόβλημα αντιστοίχως κ.α ) . Την συγκεκριμένη πρόταση την απορρίψαμε σαν ΕΝΙΖ θυμίζοντας ότι την έχει ήδη απορρίψει σύσσωμη η κοινότητα των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) γιατί είναι επικίνδυνη , αναχρονιστική και βέβαια παράνομη αφού αποτελεί στην ουσία αντιποίηση ειδικότητας.

Τέλος δηλώνουμε απογοητευμένοι από την στάση του παρόντος στη συνάντηση βουλευτή Ζακύνθου, που αν και γιατρός πρώην συνάδελφος μας που γνωρίζει από τα μέσα τα προβλήματα του χώρου , ψήφισε το συγκεκριμένο κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον γιατρό «ΚΟΦΤΗ» GATE- KEEPING της πρόσβασης ασθενών προς το νοσοκομείο παράλληλα με τα απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή από τον ασθενή και χωρίς ίχνος διορισμών γιατρών στο ΕΣΥ , ενώ εμείς του είχαμε ζητήσει να αποστασιοποιηθεί από αυτό. Επίσης όχι μόνο δεν πήρε το μέρος μας στις αναπάντητες ερωτήσεις και αιτήματα μας προς την υπουργό, αλλά αντίθετα πρόσφατα δήλωσε πως όλα πάνε καλά, οι κλινικές έχουν αρκετούς γιατρούς , και ( εκτός ίσως τους παθολόγους) αδίκως κάποιοι γιατροί ισχυρίζονται κόπωση και υπερεργασία. Αναίρεσε έτσι τον ίδιο του τον εαυτό, που για τα ίδια ακριβώς πράγματα έπαιρνε μέχρι προ τετραετίας το μέρος μας όταν διεκδικούσαμε διορισμούς , μονιμοποίηση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ που είχε «τότε» άλλα «όχι σήμερα ; » ανάγκη η κοινωνία, προβλέποντας μάλιστα σαν ΕΝΙΖ τότε την κατάρρευση του ΕΣΥ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας και καλώντας τότε τους πολίτες αυτό να το εμποδίσουν.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Άμεση ενίσχυση των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2012 όπως το ΣΤΕ και ο Άρειος πάγος προβλέπει, μαζί με την εύλογη διόρθωση της φορολόγησης των εφημεριών μας με χωριστό και όχι με αθροιστικό τρόπο. Μόνο έτσι οι γιατροί μας θα ξαναενδιαφερθούν για το ΕΣΥ αντί να μεταναστεύουν στο εξωτερικό .


Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο μας

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που άλλωστε καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ


Άμεση κατάργηση με νόμο του απαράδεκτου νόμου που επαναπροκηρύσει τις θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν πενταετία εκθέτοντας τους γιατρούς σε περιπέτεια, αφήνοντας ακάλυπτα τα νοσοκομεία για το μεσοδιάστημα και περνώντας στην πράξη και «από το παράθυρο» την άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.


Άμεση κατάργηση του απαράδεκτου και ιατροκτόνου νόμου Χουλιαράκη για την αστική ευθύνη των γιατρών του ΕΣΥ


Άμεση πρόσληψη των διαθέσιμων Επικουρικών γιατρών για όλες τις προβλεπόμενες θέσεις στο νοσοκομείο μας, και άμεση επαναπροκήρυξη για τις θέσεις που δεν καλύπτονται.


Εμμένουμε εμφατικά στην ανάγκη παραχώρησης οικονομικών κινήτρων τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους επικουρικούς γιατρούς για να δείξουν ενδιαφέρον οι νέοι ιατροί στην παραμεθόριο και άγονη τύπου Α περιοχή που ανήκουμε.


Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών για τους μόνιμους γιατρούς μας που υπερεφημερεύουν όπως και τις αμοιβές για τους συμβασιούχους ιδιώτες η συνταξιούχους γιατρούς που δεν έχουν αποδοθεί για τους τελευταίους (5) μήνες.


Καλούμε τον συνάδελφο βουλευτή Ζακύνθου, που καθόλου δεν υποτιμούμε τις θετικές παρεμβάσεις του για το νοσοκομείο, επιτέλους να σταθεί στο πλάι μας – και όχι απέναντί μας και όχι απολύτως πιστά στην κυβέρνηση που εκπροσωπεί - όταν διεκδικούμε ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο νοσοκομείο στελεχωμένο επαρκώς με ανθρώπινες ψυχές, επιστήμονες και λειτουργούς σε μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και όχι κατάκοπους και φτωχοποιημένους, παράλληλα με μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα συμβάλει στην πρόληψη , την αρωγή και παρακολούθηση των εκτός νοσοκομείου ασθενών λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανασχετικά στην προσβασιμότητα των ασθενών σε γιατρούς ειδικότητας εντός του νοσοκομείου μας και όταν τους χρειάζονται.


Comments


bottom of page