Αθήνα 20 Ιανουαρίου 2020
Α.Π: 9995
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΝΓΕ
1. Η ΟΕΝΓΕ είχε καταγγείλει την απαράδεκτη υπουργική απόφαση περί Επείγουσας Ιατρικής που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο 2019 και που έθιγε καίρια την λειτουργία των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ αλλά και τα δικαιώματα των εκεί υπηρετούντων γιατρών. Αν και μετά την κατακραυγή είχαν υπάρξει άμεσα διορθωτικές ρυθμίσεις με άλλα ΦΕΚ τον Ιούλιο 2019, αρκετές από τις διατάξεις εκείνης της υπουργικής απόφασης παραμένουν και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2019) σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις (Θεσσαλονίκη) μπλοκαρίστηκε η βαθμολογική εξέλιξη (από Επ. Β’ σε Επ. Α’) υπηρετούντων γιατρών ΤΕΠ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες νοσοκομείων και υπουργείου Υγείας επικαλέστηκαν διάταξη της παραπάνω υπουργικής απόφασης Ιουνίου 2019 σύμφωνα με την οποία ήδη υπηρετούντες μόνιμοι επιμελητές ΤΕΠ και ΕΚΑΒ που ήδη ασκούν από αρκετά χρόνια επείγουσα ιατρική θα πρέπει προκειμένου να εξελιχθούν βαθμολογικά να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία τους για 6 μήνες και να μετακομίσουν στο Χαϊδάρι ή στο Ηράκλειο για «μετεκπαίδευση» σε «εκπαιδευτικά κέντρα» που όμως… δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν ακόμα. Κι αυτό αν και υπάρχει μεταγενέστερη διορθωτική ρύθμιση (ΦΕΚ 3065, 31/7/19) που ορίζει πως η βαθμολογική εξέλιξη των Επιμελητών ΤΕΠ και ΕΚΑΒ θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα τουλάχιστον ως τον 9/2020.
2. Επιμένουμε στο αίτημα για απρόσκοπτη βαθμολογική εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές δεκάδες συνάδελφοι που σήμερα είναι «εγκλωβισμένοι». ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν άλλη θέση στο ΕΣΥ σε τμήμα της κυρίως ειδικότητάς τους και με την απαράδεκτη υπουργική απόφαση Πολάκη 6/2019 ΔΕΝ μπορούν να εξελιχθούν βαθμολογικά με κατάφωρη παραβίαση των όρων της προκήρυξης με την οποία είχαν κριθεί και διοριστεί στο ΤΕΠ ή στο ΕΚΑΒ.
3. Επιμένουμε στην ανάγκη να δοθεί ο τίτλος της Επείγουσας Ιατρικής σε όλους τους Επιμελητές ΤΕΠ και ΕΚΑΒ που ήδη από χρόνια την ασκούν και όχι μόνο στους Διευθυντές όπως ορίζει η υπουργική απόφαση.
4. Υπάρχουν σήμερα και άλλα Νοσοκομεία που έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν την εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής και όχι μόνο δύο (2), όπως προβλέπεται προφανώς για να εξυπηρετούνται ιδιοτελείς επιδιώξεις συγκεκριμένων μεγαλοκαθηγητικών κύκλων.
5. Απαιτούμε να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις (στελέχωση με προσωπικό κλπ), ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών κέντρων χορήγησης της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής.
6. Επιμένουμε για τους παραπάνω λόγους στην πλήρη κατάργηση της απαράδεκτης αντιεπιστημονικής υπουργικής απόφασης του Ιουνίου 2019.
Comentarios