Αιφνιδίως και εν μέσω καλοκαιριού κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης διαρρέουν τα σχέδιά του υπουργείου για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία που υπάγονται στην 1η ΥΠΕ σχεδιάζουν 24ωρη καθημερινή εφημέρευση 10 νοσοκομείων, ενώ αντίστοιχα στην 2η ΥΠΕ, και για τα 5 γενικά νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στο συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που όχι μόνο δεν θα δώσει λύση αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
Ήδη στους απαράδεκτους και με αυθαίρετα στοιχεία πίνακες που έστειλε η 1η ΥΠΕ ζητώντας από διευθυντές τμημάτων και διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων να καταθέσουν πρόγραμμα 24ωρης καθημερινής εφημέρευσης, αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον. Αυταποδεικτο βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή άθλια κατάσταση με την υπερεφημέρευση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, την τραγική υποστελέχωση σε ορισμένα τμήματα και κλάδους, όπως το νοσηλευτικό , οι τεχνολόγοι, οι τραυματιοφορείς.
Η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει:
Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στην μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του κάθε νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκοπηση ή κολονοσκόπηση. Που θα πηγαίνουν οι ασθενείς που απαιτείται να κάνουν τακτικό ή προσυμπτωματικό έλεγχο; Θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημα τους να γίνει επείγον; Η αν το αντέχει η τσέπη τους θα σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα που η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πριμοδοτεί με κάθε ευκαιρία;
Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων. Χειρουργικές αίθουσες ενδεχομένως να κλείσουν σε νοσοκομεία που ήδη είναι υποστελεχωμένα τα αναισθησιολογικά τμήματα, αφού οι αναισθησιολόγοι θα καλούνται να καλύψουν με αυξημένο προσωπικό την 24ωρη καθημερινή εφημέρευση.
Τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το ίδιο θα γίνει και με τα τμήματα που δεν θα παρίστανται οι εφημερεύοντες στα επείγοντα αλλα θα «καλύπτουν όταν κληθούν», πχ πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, αιματολόγοι κλπ που θα πρέπει να καταρτίζουν πρόγραμμα εφημέρευσης σαν σε γενική εφημερία για να ανταποκριθούν
Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Περιστατικά που χρήζουν διερεύνησης, με πολλαπλές εξετάσεις, ή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ή θα παραπέμπονται στην πραγματοποίηση του ελέγχου σε τακτική βάση, που λόγω των γνωστών ελλείψεων θα είναι μονόδρομος που θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ιδιωτικό τομέα. Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται από τις διοικήσεις σαν αριθμοί και θα αξιολογείται η γρήγορη διακίνηση και όχι η διάγνωση και η θεραπεία. Στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας που θα αναγκάζουν τους ασθενείς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς να βρίσκουν οριστική λύση στο πρόβλημα υγείας τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με αναιμία θα διερευνώνται ή θα μεταγγίζονται και θα παίρνουν εξιτήριο για να αδειάσει το κρεβάτι για τον επόμενο;
Σε αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, αφού στους πίνακες που έχουν δοθεί στα νοσοκομεία προβλέπονται κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες και όχι προγράμματα εφημεριών. Εφαρμογή δηλαδή του κατάπτυστου νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σε βάθος 4μηνου, πίεση για υπογραφή opt-out ( εθελοντικής υπερεργασίας έως και 60 ωρών δηλαδή), γιατροί που θα δουλεύουν στα όρια τους, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους ασθενείς.
Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού.
Το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστουν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας πρέπει τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν με σύγχρονο εξοπλισμό. Άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ενισχυμένες σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Ενίσχυση της πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 29/7, ημέρα κατάθεσης του κατάπτυστου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
Comments