Αθήνα 8 Νοεμβρίου 2021
Α.Π:11743
Τη Δευτέρα 1/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με τον Υπουργό Υγείας.
Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν στη συνάντηση τα παρακάτω θέματα:
1. Foundation year. Εκθέσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ΟΕΝΓΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη θεσμοθέτηση του foundation year και απαιτήσαμε να αποσυρθεί η εισήγηση από την Ολομέλεια του ΚΕΣΥ η οποία συνεδρίαζε την επόμενη μέρα της συνάντησης της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό υγείας. Ο υπουργός υγείας δεσμεύτηκε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, θα καλέσει την ΟΕΝΓΕ να συζητηθεί εκ νέου το θέμα πριν τη νομοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής.
2. Επικουρικοί γιατροί. Για μία ακόμη φορά απαιτήσαμε την μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και επισημάναμε ότι συνάδελφοι που είναι σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας για χρόνια εξωθούνται σε παραίτηση, επειδή δεν βλέπουν καμία προοπτική μόνιμης και σταθερής δουλειάς και αναζητούν αλλού εργασία. Ο υπουργός επικαλέστηκε το χιλιοειπωμένο, από όλους τους προκατόχους του, επιχείρημα των νομικών κωλυμάτων. Αρκέστηκε να πει ότι θα προκηρύξει, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το σύνολο των θέσεων των επικουρικών γιατρών με το ενδεχόμενο αυξημένης μοριοδότησης των ήδη υπηρετούντων, που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει ότι δε θα πεταχτούν εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.
3. Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Τονίσαμε ότι τα κενά που έχουν προκύψει από το μέτρο της αναστολής εργασίας των συναδέλφων σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, έχει αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα και κλινικές, όπως επίσης ότι είναι άδικο το μέτρο πλήρους στέρησης του μισθού τους. Επισημάναμε ότι τα κενά δεν αναπληρώνονται από τις συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι, όπως και οι ίδιοι άλλωστε ομολογούν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς στο περιβάλλον του νοσοκομείου. Ο υπουργός υγείας απέρριψε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι συνάδελφοι, ενώ δήλωσε ότι δε θα παραταθούν οι συμβάσεις.
4. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Η απάντηση του υπουργού υγείας στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων ήταν να απαριθμήσει τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα. Κάτω από την επιμονή μας δεσμεύτηκε μόνο ότι θα εξετάσει την εδώ και καιρό πρόταση της ΟΕΝΓΕ, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι επιλαχόντες γιατροί με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, εφόσον το επιθυμούν, σε διαφορετική θέση από αυτή που έθεσαν υποψηφιότητα. Όμως τις επόμενες μέρες αμέσως μετά την συνάντηση ο υπουργός ανακοίνωσε δημόσια την επανάληψη της δοκιμασμένης και αποτυχημένης συνταγής για έκκληση σε ιδιώτες που αν δεν ανταποκριθούν θα επιστρατευτούν, ενώ επίσης συνεχίζεται η καταιγίδα αναγκαστικών μετακινήσεων.
5. Ιατρικό μισθολόγιο. Ξεκαθαρίσαμε ότι θεωρούμε εμπαιγμό η ηγεσία του υπουργείου υγείας, όπως άλλωστε έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επικαλείται α λα καρτ τη νομιμότητα και να αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μάλιστα ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι δεν την έχει μελετήσει κάνοντας σαφές για μία ακόμη φορά ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου υγείας και όχι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας που δίνουν δύο χρόνια τώρα τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τα μισθολογικά μας παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση ΟΕΝΓΕ - Υπ. Υγείας - Υπ. Οικονομικών.
6. Εφημερίες. Απαιτήσαμε την έγκαιρη πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων), την αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και τη θέσπιση του αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες. Επίσης, ζητήσαμε παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προς την ΑΑΔΕ ώστε να γίνει αναδρομική ρύθμιση για τον μη συνυπολογισμό στο φορολογητέο εισόδημα του επιδόματος Covid, το οποίο βγήκε «ξινό» στους συναδέλφους. Ο υπουργός υγείας επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και αναφέρθηκε σε μία τροπολογία που προβλέπει ότι θα είναι αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημεριακές αμοιβές που προβλέπονται για τους αναισθησιολόγους, τους παθολόγους και τους πνευμονολόγους που μετακινούνται σε δομές υγείας διαφορετικές από την οργανική θέση που υπηρετούν.
7. ΒΑΕ - Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. «Υπενθυμίσαμε» στον υπουργό υγείας ότι η Επιτροπή κρίσεως για την ένταξη επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά, που το ίδιο το υπουργείο εργασίας έχει συστήσει, κατέληξε σε πόρισμα στις 18/12/2020 το οποίο παραδόθηκε στην κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την ένταξη των γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ-ΕΚΑΒ) και σε οργανωμένα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας, ανεξαρτήτως βαθμού και ειδικότητας. Η κυβέρνηση έχει «την επιστημονική τεκμηρίωση» εδώ και 10 μήνες αλλά δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενταχθούν οι γιατροί αλλά και οι άλλοι κλάδοι των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει εισήγηση για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ - με συνθήκες εργασίας που αναδείχτηκαν με σαφή τρόπο την περίοδο της πανδημίας - και να μην υλοποιείται ακόμα και απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να υλοποιηθεί η απόφαση της επιτροπής. Ο υπουργός υγείας απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση ενώ παρέπεμψε το θέμα στο συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. άμεσα θα ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
8. Απαιτήσαμε για πολλοστή φορά να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων έως 31/12, χωρίς ωστόσο να απαντήσει που θα διενεργείται ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από τη στιγμή που δεν έχει δημιουργηθεί ο αναγκαίος αριθμός εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ.
9. Απαιτήσαμε να μην υπάρξει καμία μείωση – αναστολή της λειτουργίας των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας η οποία έχει εκτιναχθεί εξαιτίας της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο, ελέω κυβέρνησης.
10. Απαιτήσαμε να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία που προβλέπει διακομιδές διασωλημένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους που έχουν κάνει 6 μήνες ειδικότητας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.
11. Ζητήσαμε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος στις εξεταστικές επιτροπές για ειδικότητα γιατί υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων ότι επιτροπές συγκεκριμένων ειδικοτήτων ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη διατύπωση «για να θεωρείται επιτυχής η γραπτή εξέταση πρέπει ο εξεταζόμενος να έχει βαθμολογηθεί με 5/10».
Είναι σαφές συνάδελφοι ότι στα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν καμία απάντηση δε δόθηκε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υγείας.
Σε μία περίοδο που η πανδημία ξαναφουντώνει, που μετράμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, που διασωληνωμένοι ασθενείς αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ, που το ίδιο λιγοστό, αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο προσωπικό καλείται για μία ακόμη φορά να αποκρούσει το 4ο κύμα που φουντώνει εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, άλλες είναι οι προτεραιότητές της. Η προώθηση του σχεδίου τους για το «νέο» ΕΣΥ, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης της υγείας, η ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών.
Η αδιαλλαξία τους δεν μας πτοεί, απεναντίας μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα, η συσπείρωση μας στις Ενώσεις, η συνεχής προσπάθεια για την ενεργητική συμμετοχή των συναδέλφων στους αγώνες για να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση μέχρι την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας.
Comments