Αθήνα 7 Δεκεμβρίου 2020
Α.Π:10875
Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών», στην Ελλάδα του 2020, τιμήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και το επίσημο κράτος με 14 προσαγωγές και 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε γυναίκες, αγωνιστές και αγωνίστριες που έκαναν δράση αυτή τη μέρα.
Επί 5 ώρες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο ΑΤ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για τον λόγο κράτησης.
Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο.
Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα θέλουν οι εργαζόμενες γυναίκες, οι άνεργες γυναίκες να μη βγάλουν άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους, να μην ψελλίσουν κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά τους. Αποδεικνύεται ότι οι πορτοκαλί φωταγωγήσεις είναι το προπέτασμα καπνού για να κρύψουν την αφόρητη πραγματικότητα που ζουν, το τσάκισμα της προσωπικής ζωής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των γυναικών, τη βία που υφίστανται στο σπίτι που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις την περίοδο της καραντίνας.
Στις γυναίκες της δουλειάς ζητείται να αφιερώσουν τη ζωή τους για τη στήριξη της δωρεάν αναπαραγωγής στην οικογένεια, φτάνοντας, σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται κυριολεκτικά θυσία με τραγική κατάληξη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία, ενώ στην Ελλάδα αυξάνονται οι δολοφονίες γυναικών.
Η κυβέρνηση του υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με το πρόσχημα της πανδημίας επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων, τα όργια καταστολής, τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.
Οι περιορισμένες ΜΕΘ, οι πετσοκομμένοι πόροι στον φετινό προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, συνοδεύονται και από περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, καταστολή, τρομοκράτηση, πρόστιμα, παρεμβάσεις του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα, απαγόρευση κάθε συλλογικής διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και δράσης.
Comments