top of page

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Σάμο το απόγευμα της Τετάρτης ύστερα από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και στήριξη από πολλούς φορείς του νησιού απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στην αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας.


«Φτάνει πια! Ως εδώ με την υποβάθμιση της Υγείας» ήταν η κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης που ακούστηκε από τη πολύ μαζική, μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Σάμο, με εκατοντάδες κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες να δηλώνουν την αποφασιστικότητά για συνέχιση της μάχης, για δημόσια και δωρεάν υγεία, για «να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας!».



Την αποφασιστικότητα αυτή μετέφερε με την ομιλία της στη συγκέντρωση στο Βαθύ και η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δε θέλουμε να χάνουμε συμπολίτες μας επειδή δεν είχαμε γιατρό, δεν είχαμε ασθενοφόρο, επειδή δεν μπορέσαμε έγκαιρα να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις».


Εκ μέρους όλων των σωματείων που συντονίζονται σε αυτή τη μεγάλη μάχη χαιρέτισε «όσους σήμερα είναι εδώ καταλαβαίνοντας ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, το σιχτίρισμα και οι ευχές "να μην μας τύχει κακό". Χαιρετίζουμε τον κόσμο που βγήκε στο δρόμο, που μπήκε στον αγώνα, που οργανωμένα παλεύει και απαιτεί αναβάθμιση όλων των δομών υγείας τώρα! Δεν ανεχόμαστε άλλο να έχουμε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, με ελλείψεις σε ειδικότητες, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, με κτήρια κατεστραμμένα, με διαλυμένο ή ανύπαρκτο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Τα ραντεβού στις δημόσιες δομές να είναι μετά από μήνες και αν πρέπει να πας σε ιδιώτη ή να πας Αθήνα να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν ανεχόμαστε να μην έχουμε παιδιάτρους για τα παιδιά μας, να κινδυνεύει να κλείσει η ΜΕΘ.


Είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την ζωή μας η ανυπαρξία γιατρών εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, επιθεώρησης εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" δεν είναι αποδεκτά ως "κανονικότητα". Δεν μπορεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να μην έχουμε παιδοψυχιάτρους και παιδοψυχολόγους, άτομα με ειδικές ανάγκες να μην έχουν ένα πλήρως στελεχωμένο ΚΕΦΙΑΠ με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν οι εκάστοτε υπουργοί και κυβερνητικοί, ότι όλα είναι καλά...».


Αποδίδοντας τις ευθύνες για την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας εκεί που πραγματικά ανήκουν η πρόεδρος του Ε.Κ. σημείωσε: «Γι' αυτό λέμε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία.


Οι εργαζόμενοι, ειδικά τώρα που είναι σεζόν και λιώνουν τα κορμιά τους στα ξενοδοχεία, στις οικοδομές, στα εμπορικά και στα επισιτιστικά, οι νέοι που πληρώνονται τρεις και εξήντα, ο λαός μας που λέει "μη μου τύχει" καταλαβαίνουν ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει τιμοκατάλογο».


«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους ισότιμα. "Αγαθό" και "επιχειρηματικότητα" δεν μπορούν να συνυπάρχουν», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΕΚ και τόνισε ότι το δίκαιο αυτού του αγώνα, «η μαζικότητα και η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να ανακόψει νέα μέτρα εις βάρος της υγείας μας».



Στην πάνδημη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Στράτος Καπώλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο Ανδρέας Ευστρατουδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γιάννης Καλτάκης, εκ μέρους της αντιπεριφέρειας, η Μαρία Μαρουκη-Χατζηγεωργιου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Υποστηρικτών Καρκινοπαθών «ΕυΠο». Επίσης, ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σάμου, από όπου συμμετείχαν καθολικά γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι. Χαιρέτισαν ακόμα ο Πάρης Παπαγεωργίου, δήμαρχος ανατολικής Σάμου και ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, δήμαρχος δυτικής Σάμου.


Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το λιμάνι και διαμήνυσαν πως ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει και θα συνεχιστεί για: Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών και του ΕΚΑΒ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ειδικότητες που λείπουν ή που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Σάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.


Σημειώνεται πως ήδη το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη σωματεία, συλλόγους και φορείς στις 16 Σεπτέμβρη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα.


Πηγή: 902.gr

Comments


bottom of page