top of page

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διαλέξουμε σε ποιον ασθενή θα δώσουμε την ευκαιρία


Τι λέει με συνέντευξή της η Αφροδίτη Ρέτζιου για την κατάσταση στις ΜΕΘ, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, την ένταξη των γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά.


«Πανελλαδικά υπάρχουν 883 κλίνες ΜΕΘ.Η πληρότητα αγγίζει περίπου το 75% ,αν και κάθε ώρα που περνάει η πληρότητα αυξάνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 100%».

Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή της στο iEidiseis η Αφροδίτη Ρέτζιου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής ασθενών για το μέλλον, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι γιατροί να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα. Να διαλέξουμε σε ποιόν ασθενή θα δώσουμε την ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση δημόσια να διαμορφωθούν πρωτόκολλα εισαγωγής ασθενών στις ΜΕΘ επειδή τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους και πάνω σε αυτό να προσαρμόζονται και τα επιστημονικά κριτήρια».

Η Αφροδίτη Ρέτζιου μιλά στο iEidiseis και για την κατάσταση με τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, για τις προσλήψεις στο σύστημα υγεία, αλλά και για το θέμα της ένταξης γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

-Κυρία Ρέτζιου, επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη και υπάρχει και παραπληροφόρηση, θα θέλαμε τη βοήθειά σας. Ποια είναι η κατάσταση με το ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό σήμερα, Η κυβέρνηση μιλάει για πάνω από 6.000 προσλήψεις, ενώ προγραμματίζει λέει και άλλες…

-Oι προσλήψεις στις οποίες αναφέρεστε αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβασιούχους. Ελάχιστες είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η τροπολογία του υπουργείου υγείας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, κάτω από την ασφυκτική πίεση της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας και ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν απέχει πολύ από το να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι ανοιχτή ομολογία ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις. Όταν έρχεται η κυβέρνηση στο και 5 της επιδημίας ,ασθμαίνοντας, να διορίσει με κατεπείγουσες διαδικασίες 300 γιατρούς για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ που υποτίθεται, αυτό διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι ήδη λειτουργούσαν, δεν είναι απόδειξη ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις; Το ελάχιστο που όφειλε να κάνει είναι αυτό που η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει από τον Μάρτιο :να διορίσει όλους τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων(πνευμονολόγους ,παθολόγους, παιδίατρους) που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα. Επιμένει ακόμα και τώρα η κυβέρνηση ,ιδεοληπτικά ,να μην προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν δεν το κάνει τώρα πότε θα το κάνει; Αντί να δίνει ζεστό κρατικό χρήμα στον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα υγείας και να τους τάζει προνόμια «κίνητρα, ωφελήματα, φορολογικές ελαφρύνσεις» μπας και φιλοτιμηθούν να παραχωρήσουν κάποιες από τις δομές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας ,να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να κάνει όλες τις αναγκαίες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες. Το ζήτημα δεν είναι πόσες προσλήψεις έγιναν αλλά ποιες είναι οι ανάγκες και πόσες πρέπει να γίνουν. Η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια την υγεία του λαού μας και εξοικονομεί χρήματα από τις ανάγκες μας ,για να τα διοχετεύσει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί. Για αυτό παίρνει τώρα κάποια ελάχιστα μέτρα για να μπαλώσει όπως όπως τρύπες ενώ θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή όταν διατυμπάνιζε ότι είμαστε πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία, να μην μας αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις μας και να πάρει τα μέτρα που της προτείναμε.

«Να διορίσει όλους τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων(πνευμονολόγους ,παθολόγους, παιδίατρους) που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα»

Ούτε τότε το έκανε ούτε και τώρα. Για αυτό λέμε ότι έχει εγκληματικές ευθύνες ,έχει εγκληματήσει σε βάρος της υγείας του λαού.

Το επικίνδυνο είναι ότι θέλει να το παρουσιάσει σαν φυσικό φαινόμενο, σαν αναπόφευκτη εξέλιξη για αυτό κάθε λίγο και λιγάκι αναφέρεται στα «πρότυπα» εμπορευματοποιημένα, υποστελεχωμένα συστήματα υγείας των χωρών της Ε.Ε. που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος από έναν ιό. Όμως ένα δημόσιο σύστημα υγείας θα έπρεπε στον 21ο αιώνα να έχει τις αναγκαίες εφεδρείες σε προσωπικό και υποδομές ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει και έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε σήμερα και ταυτόχρονα αυτό να μη γίνεται σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δημοσιεύονται που δείχνουν ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα άλλων ασθενειών θα αυξηθούν .Παράδειγμα στην Αγγλία μία μελέτη που έγινε από ένα κέντρο παρακολούθησης της κύησης έδειξε ότι αυξήθηκαν οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης όχι επειδή οι έγκυες γυναίκες νόσησαν από COVID,αλλά εξασφαλίστηκε η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση.

-Στις ΜΕΘ, επίσης, τι ακριβώς γίνεται;

-Πανελλαδικά υπάρχουν 883 κλίνες ΜΕΘ .Η πληρότητα αγγίζει περίπου το 75% ,αν και κάθε ώρα που περνάει η πληρότητα αυξάνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 100%.Αυτό είναι η περίφημη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι περισσότερες από αυτές είναι δανεικές .Δανεικά κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για άλλες ασθένειες, με δανεικό προσωπικό. Για αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%.Για να εξοικονομήσει αναπνευστήρες και προσωπικό. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι γιατροί να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίλημμα. Να διαλέξουμε σε ποιόν ασθενή θα δώσουμε την ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

«Πανελλαδικά υπάρχουν 883 κλίνες ΜΕΘ .Η πληρότητα αγγίζει περίπου το 75% ,αν και κάθε ώρα που περνάει η πληρότητα αυξάνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 100%.Αυτό είναι η περίφημη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας»

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση δημόσια να διαμορφωθούν πρωτόκολλα εισαγωγής ασθενών στις ΜΕΘ επειδή τα κρεβάτια δεν φτάνουν για όλους και πάνω σε αυτό να προσαρμόζονται και τα επιστημονικά κριτήρια. Και ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι εφιαλτικό η κυβέρνηση επιμένει, από κοντά και η αξιωματική αντιπολίτευση ,να έχει ως στόχο μακροπρόθεσμα 1.200 κρεβάτια ΜΕΘ δηλαδή μόλις το 1/3 των κρεβατιών που έχει ανάγκη η χώρα μας.

«Οι περισσότερες από τις ΜΕΘ είναι δανεικές .Δανεικά κρεβάτια ΜΕΘ που προορίζονται για άλλες ασθένειες, με δανεικό προσωπικό. Για αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80%.Για να εξοικονομήσει αναπνευστήρες και προσωπικό»

-Η κατάσταση με τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία πώς είναι;

-Εξουθενωμένο, αγανακτισμένο με την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται αλλά και αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των ασθενών μας και του λαού μας, να μην εγκαταλείψει τη μάχη για να βγούμε όρθιοι, υγιείς και δυνατοί. Όρθιοι και όχι γονατισμένοι και με τσακισμένα δικαιώματα γιατί η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το lockdown για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα. Το είπε άλλωστε ο Πρωθυπουργός «εμείς συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο». Σε μας δεν ισχύει το «αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα» γιατί αντέχουμε αν και τα υποκριτικά χειροκροτήματα στο πρώτο κύμα σύντομα σταμάτησαν. Δεν μας πτοεί αυτό ούτε το θέλαμε. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε αγωνιστικό αναβρασμό .Ήδη σαν Ομοσπονδία καλούμε σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη ,ενώνουμε τη φωνή μας με Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες που έχουν και εκείνα πάρει απόφαση για απεργία. Η φωνή κάτω από τη μάσκα θα ακουστεί πιο δυνατά και πιο απαιτητικά. Ότι και αν κάνουν δε θα σιγήσει.Lockdown στις συλλογική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής μας και της υγείας μας δε θα επιβάλλουν.

«Lockdown στις συλλογική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής μας και της υγείας μας δε θα επιβάλλουν»

-Η ένταξή σας στα βαρέα και ανθυγιεινά πού βρίσκεται; Θυμόμαστε ότι είχε συγκροτηθεί μια Επιτροπή που θα γνωμοδοτούσε αρχές καλοκαιριού! Πού βρισκόμαστε;

-Παραπέμπεται από ότι φαίνεται στις καλένδες. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ούτε για το τελικό πόρισμα πολύ περισσότερο για τις κυβερνητικές προθέσεις. Δεν έχουν ούτε αυτό κάνει ως ελάχιστη αναγνώριση.

«Σε μας δεν ισχύει το «αν μας αντέξει το σκοινί θα φανεί στο χειροκρότημα», γιατί αντέχουμε, αν και τα υποκριτικά χειροκροτήματα στο πρώτο κύμα σύντομα σταμάτησαν»

-Τι σας ανησυχεί για το επόμενο διάστημα;

-Μας ανησυχεί η ίδια η πορεία της επιδημίας αλλά και η νοσηρότητα και η θνητότητα από τις άλλες παθήσεις αφού το σύστημα υγείας όλο κα περισσότερο μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου. Δεν είναι όμως κατά τη γνώμη μας ο μοναδικός κίνδυνος για το λαό μας η πανδημία. Οι υγειονομικοί δεν είμαστε κλεισμένοι σε γυάλα. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας. Μας ανησυχούν οι χιλιάδες άνεργοι ,οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή και η κυβέρνηση δεν τους εξασφαλίζει τα στοιχειώδη και τους καταδικάζει να ζουν με ψίχουλα, ότι χιλιάδες μαθητές κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών και όχι μόνο δεν έχουν τα μέσα να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ότι τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έκλεισαν. Έχουμε τις ίδιες αγωνίες. Ξέρουμε σαν γιατροί ότι ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση ,η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο έκτρωμα που αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών και καθιερώνει την απλήρωτη υπερωρία ,όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν άμεση επίπτωση ,φθείρουν πρόωρα την σωματική και την ψυχική υγεία. Δεν πρόκειται όμως να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Κανείς να μην αφήσει το φόβο να τον κυριεύσει, να κλειστεί στον εαυτό του .Να μη επικρατήσει η λογική ο σώζων εαυτό σωθήτω. Να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και της υγείας στα χέρια μας. Να επιβάλλουμε να αποσπάσουμε με τους αγώνες μας να δώσει το κράτος και η κυβέρνηση λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν.

Comments


bottom of page