top of page

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ: ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής προκαλεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στις ομάδες νοσοκομείων εφημέρευσης – Χωρίς εφημερεύον δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής για 24 ωρες, κάθε 4 ημέρες, ο πληθυσμός ολόκληρης της Αττικής.


Σοβαρά πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής  - με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου που κάθε 4 ημέρες είναι το μοναδικό εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική και Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά -   προκαλεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις ομάδες νοσοκομείων εφημέρευσης, που αυξάνει την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους και την ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.


Με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών» - για την οποία ευθύνεται η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης που εφάρμοσαν ολες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνονται ανακατανομές νοσοκομείων στις ομάδες εφημέρευσης που όχι μόνο δε μειώνουν την ταλαιπωρία αλλά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Δ ομάδα νοσοκομείων εφημέρευσης δεν περιλαμβάνεται κανένα δημόσιο νοσοκομείο που να διαθέτει κέντρο θρομβεκτομής. Δηλαδή κάθε 4 ημέρες, για 24 ώρες, σε ολοκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής δε θα είναι διαθέσιμο κανένα δημόσιο κέντρο θρομβεκτομής που αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση του Ισχαιμικού Αγγειακού Επεισοδίου με απόφραξη μεγάλου αγγείου, που είναι η τρίτη συχνότερη θανάτου. 


Εξίσου προβληματική είναι συνολικά η εφημεριακή κάλυψη των νευρολογικών ασθενών δεδομένου ότι στην εφημερία της Δ ομάδας (κάθε 4 ημέρες) μετα τις 10 το βραδυ η μοναδική εφημερεύουσα νευρολογική κλινική βρίσκεται στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, με μόλις 10 κλίνες και ελλείψεις σε προσωπικό.  


Σοβαρότατα προβλήματα στην περίθαλψη των ψυχιατρικών ασθενών προκαλεί και η πρόσφατη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων θα εφημερεύουν πλέον σε διαφορετική ημέρα από το υπόλοιπο νοσοκομείο. 


Απόφαση που αυξάνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς (π.χ. να υποβάλλονται σε ακούσιες νοσηλείες ασθενείς αδιάγνωστοι που μπορεί να έχουν οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω άσχετων αιτίων) και επίσης επιβαρύνει εφημεριακά ολόκληρο το νοσοκομείο καθώς σε άλλη ημέρα από την ημέρα γενικής του εφημερίας πιθανά να καλούνται από το Ψυχιατρικό ΤΕΠ οι λοιπές ειδικότητες (π.χ. Παθολόγοι, Νευρολόγοι κλπ).


Είναι ολοφάνερο ότι οι η απαράδεκτη κατάσταση με την ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς και την εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπισθεί με «ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες μονάδες υγείας.


Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των λαϊκών οικογενειών για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας απαιτείται ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με σύγχρονο εξοπλισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσοκομείου όπου η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα είναι το ΘΡΙΑΣΙΟ, που κάθε 4 ημέρες είναι το μοναδικό εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική και Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.


Συνολικά παραμένουν κενές 200 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 350 συμβασιούχοι είναι σε εργασιακή ομηρία διαρκείας ενώ παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος και τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας, εξακολουθεί να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.


  • στις Α και Β Παθολογικές κλινικές, μετά από κάθε εφημερία, 2 η 3 γιατροί έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 60 ασθενείς, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικούς όροφους και κλινικές του νοσοκομείου.

  • Είναι πολύ πιθανό να οξυνθεί το επικίνδυνο φαινόμενο της διασποράς παθολογικών ασθενών σε διαφορετικούς ορόφους και κλινικές του νοσοκομείου, δεδομένου ότι η παθολογική κλινική του ΚΑΤ (που είναι στην ίδια ομάδα με το ΘΡΙΑΣΙΟ) εφημερεύει μέχρι τις 10 μ.μ.

  • στην Παιδιατρική κλινική έχουν απομείνει μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροι ενώ παραμένουν κενές 4 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών 

  • στα νοσηλευτικά τμήματα 2 ή 3 νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπαιδική) ενώ στη Μαιευτική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία. Παρόμοια είναι η υποστελέχωση στις ΜΕΘ και ΜΑΦ, στα ΤΕΠ, στα ΤΕΙ και τη ΜΤΝ.

  • λόγω των ελλείψεων προσωπικού, λειτουργούν μόνο 7 από τις 13 χειρουργικές αίθουσες και εκατοντάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή ενώ στους εργαζόμενους του Χειρουργείου – Αναισθησιολογικού και της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης

  • Στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό, Αιματολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήρια δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία, ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι

  • το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, εξακολουθεί να μην διαθέτει μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο

  • στην Αιμοδοσία εργάζονται μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί, και το νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την ασφαλή λειτουργία

  • στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες

  • Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας της περιοχής:

  • στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού. 

  • στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 20 οργανικές θέσεις προσωπικού. .

  • στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.

  • Ταυτόχρονα, παραμένει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ για ακόμη πιο επικίνδυνες αλλαγές στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων (με εφαρμογή καθημερινής πρωινής εφημερίας), δηλαδή για μετατροπή των νοσοκομείων σε «εφημερατζίδικα», που, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα έχει δραματικές συνέπειες:


    • σε όλα τα τμήματα, κλινικές και υπηρεσίες του νοσοκομείου, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με αρνητικές συνέπειες στην παρεχόμενη περίθαλψη.

    • η καθημερινή πρωινή εφημερία, με το ήδη ανεπαρκέστατο προσωπικό, θα οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκασθούν να ακριβοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει με τη φοροληστεία και τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη.

    • θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής δεδομένου ότι θα μειωθούν οι χειρουργικές αίθουσες που θα είναι διαθέσιμες για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την περίοδο της επιδημίας COVID.

    • στις κλινικές θα ενταθεί το φαινόμενο των «πρόωρων» εξιτηρίων νοσηλευόμενων ασθενών. Θα αυξηθεί η πίεση για «ταχεία» διεκπεραίωση των περιστατικών, ώστε να αδειάζουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Θα υποβαθμισθεί η παρεχόμενη περίθαλψη και θα αυξηθεί η πιθανότητα λαθών, με κίνδυνο για την υγεία και ζωή των ασθενών. 

    • η καθημερινή εφημερία θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω ανατροπές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

    • θα υποβαθμισθεί ακόμη περισσότερο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.


Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών, δεδομένου ότι η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων σε οδηγήσει σε νέα πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, με αύξηση της «πελατείας» και της κερδοφορίας του. 


Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε για δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίας υγείας απαιτείται κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σε σύγκρουση με την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και των ασθενών σε πελάτες. 


Στηρίζουμε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τις αλλαγές στις ομάδες νοσοκομείων εφημέρευσης.


Comments


bottom of page