top of page

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΡΕΤΖΙΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα, 19.06.2024 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΡΕΤΖΙΟΥ. 

Καταδικάζουμε την δίωξη της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Α. Ρέντζιου, η οποία παραπέμπεται σε δίκη στις 20/6/2024, κατηγορούμενη για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμος "Χρυσοχοΐδη") για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί "αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών", όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα. Η δίωξη αφορά τη συμμετοχή της ως «διοργανώτριας» σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την επιδημία COVID. 


Αντί να «απολογείται» η κυβέρνηση της ΝΔ για τις τεράστιες ευθύνες της για τη «διαχείριση» της πανδημίας, που είχαν τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, παραπέμπουν σε δίκη την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες για την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των υγειονομικών. Στο πρόσωπο της Α. Ρέτζιου δικαζόμαστε όλοι οι νοσοκομειακοί ιατροί και οι υγειονομικοί που με φιλότιμο, επιστημονικότητα και αυτοθυσία δώσαμε τεράστια μάχη κατά την πανδημία. Εμείς οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ Παμμακάριστος το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, καθώς ήμασταν το πρώτο νοσοκομείο που λειτούργησε αποκλειστικά για νοσηλεία Covid ασθενών με μηδαμινή υποστήριξη από το Υπουργείο Υγείας. Μόνο μέσα από τα συνεχή αιτήματα, τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μας υπήρξε σχετική βελτίωση για την προστασία των ασθενών και τη δική μας. Αντί να εισπράττουμε από την κυβέρνηση αυτό που δικαιούμαστε -αύξηση μισθών, επαναφορά 13ου και 14ου, ένταξη στα ΒΑΕ και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για εμάς και νοσηλείας για τους ασθενείς- τραβολογάνε σε δίκη την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ. 


Η παραπομπή σε δίκη της Α. Ρέτζιου γίνεται σε μια περίοδο, που στα πλαίσια της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ», πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλισμό. Οι κυβερνήσεις με αλλεπάλληλους νόμους για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (Ν. 4512/2018 του ΣΥΡΙΖΑ), τον περιορισμό των διαδηλώσεων (Ν. 4702/2020 της ΝΔ) και με το Ν. 4808/2021 (νόμος «Χατζηδάκη» της ΝΔ) προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. 


Δεν θα σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε, να δημοσιοποιούμε τα σοβαρά προβλήματα και να κινητοποιούμαστε για την επίλυση τους. Δε συμβιβαζόμαστε με την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας, για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Τα νοσοκομεία τα έχει ανάγκη ο λαός πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα. 


Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η δίωξη σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια (πρώην σχολή Ευελπίδων).


Ιακωβάτων 43 - Πατήσια 11144 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 213 2042345 email: senp@pammakaristos-hosp.gr 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 

Comments


bottom of page