top of page

Τον άθλιο τσαμπουκά επιστράτευσε ο Αδ. Γεωργιάδης απέναντι στους υγειονομικούς

ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


«Βαρέθηκα την γκρίνια σας», «να λέτε ευχαριστώ», «απαγορεύονται προσλήψεις»: Με κάτι τέτοια ακατάληπτα, μαζί και με τις γνωστές άναρθρες κραυγές γεμάτες με τσαμπουκά και μίσος για τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης για την Υγεία προϋπάντησε χτες ο Αδ. Γεωργιάδης τους υγειονομικούς στο «Παπανικολάου».


Σε μια ακόμα «φιέστα» που επιχείρησε να στήσει «εγκαινιάζοντας» ασπρισμένα ντουβάρια έρημα από προσωπικό, και βρίσκοντας απέναντί του τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που απαιτούν να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα «όπλα» για να σώζουν ζωές, επέλεξε τις προσβολές και τη χυδαιότητα.


Ο «υπουργός εμπορίου της Υγείας» μίλησε για «συμμορία της μιζέριας» που τάχα θέλει να απαξιώσει το ΕΣΥ, το οποίο έχει κάνει λαμπόγυαλο η εμπορευματοποίηση των κυβερνήσεων.


Ειδικά δε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στοχοποίησε τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστο Καραχρήστο, ο οποίος και ως γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο γνωρίζει από πρώτο χέρι τις μεγάλες ελλείψεις και τις εξοντωτικές συνθήκες στις οποίες δουλεύουν.


«Βαρέθηκα την γκρίνια σας», ήταν η απάντηση του υπουργού, με την επίθεση που εξαπέλυσε να συνοδεύεται και από χωροφυλακίστικο αντικομμουνισμό, γιατί αυτά που άκουγε «τα λέει το ΚΚΕ».

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα ανέτρεψε το αρχικό του πρόγραμμα καθώς ενημερώθηκε ότι σε κάθε σταθμό της επίσκεψής του οι εργαζόμενοι προετοίμαζαν αγωνιστική «υποδοχή».


Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» επισκέφτηκε τον χώρο όπου θα γίνει η νέα πτέρυγα της Αιματολογικής Κλινικής. Εκεί ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ διαμαρτυρήθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ζήτησε μαζικές μόνιμες προσλήψεις, αναδεικνύοντας ότι οι προσλήψεις επικουρικών αποτελούν ανακύκλωση του προσωπικού και δεν λύνουν το πρόβλημα.


Ο υπουργός επιδόθηκε στην προσφιλή του τακτική λέγοντας «αυτά τα αριστερά τα βαριέμαι», «πείτε ένα "ευχαριστώ" στο κράτος για όλα αυτά που κάνει» και άλλα τέτοια.


Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ δεν πτοήθηκε και παρουσίασε την πραγματική κατάσταση, καλώντας τον υπουργό να μιλάει με σεβασμό στους γιατρούς του νοσοκομείου που καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους για να κάνουν περισσότερες εφημερίες για να βγει το πρόγραμμα.


Στο «Παπανικολάου», άλλωστε, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τουλάχιστον 30% και οι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν στο 65 με 70%, με τη λίστα αναμονής να παραμένει μεγάλη λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών.


Στην απαίτηση του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών να γίνουν μαζικές προσλήψεις, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Απαγορεύεται!». Επικαλέστηκε δηλαδή τους γνωστούς «κόφτες», που βέβαια αφορούν μόνο το υγειονομικό προσωπικό και όχι τους εργολάβους που αλωνίζουν τα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης. Ενώ, όταν πιέστηκε, πάλι επιστράτευσε τη χυδαιολογία: «Θα χρεοκοπήσουμε αν γίνουν προσλήψεις, το ΚΚΕ θα μας τα δώσει;», είπε μέσα στο παραλήρημά του.


Τελευταίος σταθμός του υπουργού ήταν το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εγκαινίασε τη λειτουργία επεμβατικού στεφανιογράφου, ο οποίος λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο με έναν και μοναδικό γιατρό. Με έναν γιατρό επίσης λειτουργεί και ο αξονικός στεφανιογράφος, με αποτέλεσμα οι γνωματεύσεις να καθυστερούν ακόμα και πάνω από 6 μήνες.


Επίσης από το ΑΧΕΠΑ πανηγύρισε για το «νόμιμο φακελάκι» μιλώντας για «χιλιάδες» επί πληρωμή χειρουργεία, που δήθεν οδηγούν σε μείωση στις λίστες αναμονής και τις νέες μονάδες που εγκαινιάζονται στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι βέβαια αναδεικνύουν ότι η λίστα αναμονής στο ΑΧΕΠΑ παραμένει δυσθεώρητη, περίπου στους 2.000 ασθενείς, και το γεγονός ότι στο νοσοκομείο όλους αυτούς τους μήνες πραγματοποιήθηκαν μόλις 50 απογευματινά χειρουργεία.


Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όσο κι αν το θέλουν ο υπουργός και η διοίκηση του νοσοκομείου, αφού εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υλικών λειτουργούν μόνο οι 4 από τις 10 αίθουσες χειρουργείων που διαθέτει το νοσοκομείο. Η έλλειψη προσωπικού φτάνει στο 35%.

ΕΝΙΘ: Τα νοσοκομεία τα κρατάμε όρθια με τον αγώνα μας


Με τη μαζική συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα δώσουν την απάντησή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης στη νέα πρόκληση του υπουργού Υγείας.


Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ σημειώνει ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Τα νοσοκομεία τα κρατάμε όρθια οι γιατροί και οι νοσηλευτές με τον καθημερινό αγώνα μας στην υπηρεσία των ασθενών!


Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών. Θα δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».


Οσο για το «να πείτε και ένα "ευχαριστώ" στο κράτος γι' αυτά που κάνει», που συνέστησε ο υπουργός, η ΕΝΙΘ αναφέρει:


«Λέμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ", λοιπόν:

  • Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με το 30% των οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη να είναι κενές. Ελλείψεις που οδηγούν σε υπερεφημέρευση μέχρι κατάρρευσης, όπως της συναδέλφου αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου".

  • Για το καθεστώς ανασφάλειας που βρίσκονται οι χιλιάδες συμβασιούχοι, που φτάνουν το 40% του συνολικού προσωπικού. Οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης, όπως οι συνάδελφοί μας στην καθαριότητα του ΨΝΘ και στη φύλαξη του ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" που απολύθηκαν για να έρθουν στη θέση τους εργολάβοι.

  • Για τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών ΕΣΥ προς νοσοκομεία της περιφέρειας, για την κάλυψη με "μπαλώματα" των τεράστιων κενών σε όλο το ΕΣΥ, διαλύοντας έτσι τη λειτουργία ολόκληρων κλινικών αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία των υγειονομικών.

  • Για τους μισθούς των ιατρών ΕΣΥ που κόντρα σε αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου παραμένουν μειωμένοι έως και κατά 50%. Με την απάντηση της κυβέρνησης να είναι ότι "δεν βγαίνει το κρατικό ταμείο", και μας δίνει τη "λύση" των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων και χειρουργείων (μέσα και έξω από το ΕΣΥ), για να αυξήσουμε το εισόδημά μας, μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες. Την ώρα που τα ταμεία είναι γεμάτα για πολεμικούς εξοπλισμούς και δίνουν από τη φορολογία μας 500.000 ευρώ καθημερινά για να συμμετέχει φρεγάτα, 2.000 χλμ. μακριά από τα σύνορα, σε έναν πόλεμο που ματώνει τον λαό της Παλαιστίνης.


Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα πολλά "ευχαριστώ" αλλά...


Εμείς, κ. υπουργέ, βαρεθήκαμε το θράσος και την κοροϊδία του υπουργείου και της κυβέρνησης, την ώρα που κινδυνεύουν άνθρωποι και τα νοσοκομεία καταρρέουν από τις αποφάσεις τους για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ».

Comments


bottom of page