Κύριοι Υπουργοί,
Όπως ομολογήσατε και εσείς στην πρώτη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 28/08/2023, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι οριακή.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί αναγκάζονται να συμφωνήσουν στα λόγια ότι έχουμε δίκιο. Στην πράξη όμως η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει δραματικά χρόνο με τον χρόνο, αποτέλεσμα της στοχοπροσήλωσης όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα, στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, του βαθέματος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Αυτή ακριβώς η πολιτική, η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παράλληλα με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ευθύνονται για το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων θέσεων και όχι η απροθυμία των γιατρών, όπως προκλητικά ισχυρίζεστε, για να τους φορτώσετε την ευθύνη για την υποστελέχωση και να απεμπολήσετε τις δικές σας. Μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ είναι η «τελευταία» επιλογή ενός νέου γιατρού γιατί γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του. Γιατί γνωρίζει ότι παίζει τη ζωή των ασθενών του κορόνα - γράμματα. Καλείται ο νέος γιατρός χωρίς αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία να αναλάβει εξολοκλήρου, σε αρκετές περιπτώσεις, τη λειτουργία ενός τμήματος ή μίας κλινικής στην οποία δεν υπάρχει καν επιστημονικά υπεύθυνος ή είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης. Η ομαλή διαδοχή με νέο ηλικιακά ιατρικό δυναμικό ώστε να μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία των παλιότερων στους νεότερους έχει διακοπεί βίαια εξαιτίας του εμπάργκο στις προσλήψεις, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται και να αχρηστεύεται πολύτιμη επιστημονική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από τη δουλειά ετών.
Οι ίδιοι λόγοι οδηγούν στις αθρόες παραιτήσεις γιατρών. Οι γιατροί δεν παραιτούνται. Εσείς τους διώχνετε.
Εν όψει της δεύτερης συνάντησής μας καταθέτουμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και των Ενώσεων μελών της, για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας.
Απαιτούμε άμεσα με νόμο να καταργηθούν οι διατάξεις του εκτρωματικού νόμου Γκάγκα, που νομιμοποιούν την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ και προβλέπουν την πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις για διάφορων ειδών συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς («μπλοκάκια» κλπ.).
Δεν είναι λύση στα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ίδια η ζωή το επιβεβαίωσε. Δε μειώθηκαν τα κενά, απεναντίας πολλαπλασιάστηκαν. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι δε μπορεί να επαφίεται η κάλυψη των κενών στη θέληση ή όχι των ιδιωτών γιατρών να αυξήσουν το εισόδημά τους διεκδικώντας μία θέση μερικής απασχόλησης. Μοναδική λύση η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Είναι ζωτικής σημασίας και ελάχιστη προϋπόθεση για να αντιστραφεί η πορεία κατάρρευσης κρίσιμων για την υγεία του λαού υποδομών και η μαζική αιμορραγία αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που εξωθείται, προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, λόγω των καθηλωμένων μισθών, των απάνθρωπων ωραρίων και των συνθηκών εργασίας που θίγουν την επιστημονική του αξιοπρέπεια.
Τέλος, απαιτούμε να καταργηθούν και άλλες αρνητικές διατάξεις του ν. 4999/22, όπως η «πρακτική άσκηση» πριν την έναρξη ειδικότητας, η επιφόρτιση επικουρικών ειδικευμένων με όλες τις υποχρεώσεις των μονίμων χωρίς κατοχύρωση κανενός δικαιώματος (ούτε καν αναρρωτικής και εκπαιδευτικής άδειας), οι όροι – προϋποθέσεις – διαδικασία για rotation ειδικευόμενων, οι διαδικασίες επιλογής νέων Επιμελητών και Συντονιστών Διευθυντών κ. λ. π.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Μετά από μια 12ετία 3 σκληρών μνημονίων και τεράστιων περικοπών στους μισθούς, που εφάρμοσαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι αυξήσεις που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο που είναι σε ισχύ από 1/1/2023, όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, αφού όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των αποδοχών μας των τελευταίων χρόνων, αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζουν με πάνω από 10%.
Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο Επιμελητής Β΄ 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).
Το 2011 πριν τις περικοπές οι μεικτές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος βιβλιοθήκης (το οποίο έχει καταργηθεί και το οποίο δεν φορολογούνταν) ήταν: Διευθυντής ΕΣΥ: 2.843 ευρώ (τώρα 2358 μεικτά), Επιμελητής Α’: 2.441 (τώρα 2213 μεικτά), Επιμελητής Β’: 2.042 (τώρα 1958 μεικτά), Ειδικευόμενος: 1.562 ευρώ (τώρα 1559 μεικτά).
Να σημειωθεί ότι στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από 01/01/2024, προβλέπεται θέσπιση εκ νέου του επιδόματος βιβλιοθήκης για τα μέλη ΔΕΠ, ΟΧΙ όμως για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.
Περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών μας προέρχονται:
Από την κατάργηση του επιδόματος χρόνου προϋπηρεσίας ως ποσοστό επί του βασικού μισθού (τέσσερα τοις εκατό (4%) με τη συμπλήρωση ενός (1) έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία από τη χορήγηση του ποσοστού αυτού και μέχρι δεκατέσσερις (14) διετίες κατά τέσσερις (4) ποσοστιαίες μονάδες) και την καθιέρωση των μισθολογικών κλιμακίων.
Από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης 20% των εφημεριών.
Από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας.
Από την παραμονή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον Συντονιστή Διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση (άρθρο 45 ν.3205/2003) παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80).
Παράλληλα διατηρείται ο αυθαίρετος διαχωρισμός των εφημεριών σε τακτικές και πρόσθετες/ υπερβάλλουσες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση καταβολής ή την οριζόντια περικοπή, ακόμη και αυτών των προβλεπόμενων εξευτελιστικά χαμηλών αμοιβών.
Απόλυτο εμπαιγμό για τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας συνιστά και το υποτιθέμενο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε άγονες και προβληματικές περιοχές. Και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη προκλητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να χορηγεί αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Έτσι το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ, Επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ, και Διευθυντή 225.71 ευρώ. Επομένως το μηναίο επίδομα αγόνου ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112.85 ευρώ μικτά!
Διεκδικούμε:
20% αύξηση βασικού μισθού άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας για όλες τις βαθμίδες. Διπλασιασμό της συμπληρωματικής παροχής ανά εφημερία από 31,80 ευρώ (σήμερα) σε 62 ευρώ για όλες τις βαθμίδες.
Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας.
Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή. Να μην φορολογούνται καθόλου οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Έγκαιρη και στο ακέραιο πληρωμή του συνόλου των εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών).
Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. Να προσμετρηθεί η διετία 2016 - 2017 κατά την οποία είχε “παγώσει” η μισθολογική εξέλιξη.
Χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης αφορολόγητο.
Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Να μην προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα αποδοχές που έχουν ήδη φορολογηθεί στην «πηγή», ώστε να μην φορολογούνται διπλά, και τελικά να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε με την εκκαθάριση ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε λάβει για υπεράριθμες (πρόσθετες) εφημερίες, για ειδικά έκτακτα επιδόματα σχετικά με την πανδημία ή/και μετακινήσεις κλπ.
Να εκδοθεί άμεσα η κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών (η οποία σύμφωνα με τον νόμο 4999/2022 έπρεπε να έχει εκδοθεί έως τις 30/06/2022), για να καθοριστεί το ύψος του οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής με βάση τον τρέχοντα βασικό μισθό. Χορήγηση του κινήτρου και στους Επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι ΔΕΝ το δικαιούνται.
Να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων γιατρών του ΕΣΥ που συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/2017 και η απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων με την επίκληση αστείων δικαιολογιών όπως «η έλλειψη κατάλληλου λογισμικού». Να υπολογιστούν και να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους.
Κατάργηση του ανώτερου ορίου θέσεων/προκήρυξη για τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπως αυτή ορίζεται άρθρο 5 του Νόμου 4999/2022 και επιτρέπει μέχρι 3 θέσεις σε κάθε προκήρυξη. Με αυτό τον τρόπο γιατροί που διαμένουν σε μεγάλες πόλεις και έχουν ως πρώτη επιλογή τα νοσοκομεία του τόπου κατοικίας τους, δεν μπορούν να επιλέξουν θέσεις σε νοσοκομεία άλλων πόλεων.
Αλλαγή στην διαδικασία πρόσληψης επιμελητών κλάδου ΕΣΥ. Οι προκηρύξεις να είναι ανοικτές ανά ειδικότητα και να αφορούν το σύνολο της χώρας. Οι υποψήφιοι να δηλώνουν κατά σειρά τα νοσοκομεία προτίμησής τους (1ο νοσοκομείο προτίμησης, 2ο, 3ο, κλπ.). Η κατάταξή τους ανά νοσοκομείο να γίνεται γρήγορα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Οι γιατροί που τοποθετούνται σε νοσοκομείο διαφορετικό από το νοσοκομείο της 1ης προτίμησής τους, να μπορούν να μετατεθούν εφόσον το επιθυμούν σε νοσοκομείο της επιλογής τους μετά από μία συγκεκριμένη περίοδο πραγματικής υπηρεσίας (2 ή 3 χρόνια).
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ειδικότερα για τις άγονες, απομακρυσμένες, νησιωτικές, προβληματικές περιοχές απαιτείται εκτός από την εξασφάλισης της δυνατότητας να διορίζονται σε κενή οργανική θέση νοσοκομείου της επιλογής τους, μετά τη συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου προϋπηρεσίας (2 ή 3 χρόνια), να θεσπιστούν επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα. Είναι αναγκαίο τα κίνητρα να ισχύουν όχι μόνο για τις νέες προκηρύξεις θέσεων αλλά και για τους ήδη υπηρετούντες, για το σύνολο των ειδικοτήτων και όχι μόνο για κάποιες. Σε διαφορετική περίπτωση οι ήδη υπηρετούντες γιατροί σε αυτές τις περιοχές θα παραιτούνται για να διεκδικήσουν τις θέσεις που θα προκηρύσσονται με καλύτερους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους.
Πιο συγκεκριμένα:
Στεγαστικό επίδομα / επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χορήγηση στεγαστικών δανείων με ειδικούς ευνοϊκούς όρους για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Χορήγηση για το ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους (βάσει αρχικής δηλώσεως) για μία φορά το μήνα.
Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας η οποία θα χορηγείται υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο.
Κάλυψη από το κράτος των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, σίτισης για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια, μετεκπαιδευτικά σεμινάρια κ. λ. π.
Δικαίωμα στην συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όπως ισχύει σε άλλους κλάδους (π.χ. ένστολους).
ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑΤΡΩΝ
H κατάφωρη καταπάτηση του δικαιώματος των γιατρών στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο και ο βιασμός κυριολεκτικά ακόμα και αυτών των ελάχιστων δικλείδων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των γιατρών και κατ’ επέκταση των ασθενών, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εκθέτει υγειονομικούς και ασθενείς σε ανυπολόγιστους κινδύνους, αφού αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα ιατρικού λάθους. Κανένας διοικητής δε νομιμοποιείται να μην εφαρμόζει τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες «η ημερήσια και η εβδομαδιαία ανάπαυση των γιατρών είναι υποχρεωτική, η υπέρβαση του 48ωρου προϋποθέτει τη συναίνεση του γιατρού, ο γιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δεν δεχτεί η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίνεται εγγράφως, φέρει ακριβή ημερομηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στο φάκελό του και μπορεί να ανακαλείται ελεύθερα».
Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι «ο Διοικητής του νοσοκομείου, καθώς και ο Διοικητής της Υ.ΠΕ. για τις μονάδες Π.Φ.Υ., υποχρεούνται να τηρούν και ενημερώνουν αρχείο για όλους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, που παρέχουν εργασία καθ’ υπέρβαση του 48ωρου. Το αρχείο είναι στη διάθεση του Υπουργού Υγείας, το οποίο μπορεί να απαγορεύει ή περιορίζει τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών. Το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση ή την άρση της συναίνεσης των ιατρών».
Απαιτούμε άμεσα να ζητηθούν από τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε. να παραδώσουν τα στοιχεία με τους ειδικευόμενους και τους ειδικευμένους γιατρούς που υπερβαίνουν το 48ώρο. Να γίνει έλεγχος των αντίστοιχων φακέλων για να διαπιστωθεί αν οι γιατροί που εργάζονται πάνω από 48 ώρες έχουν δώσει την προβλεπόμενη από το νόμο συναίνεση. Να δοθούν στην Ομοσπονδία και τις Ενώσεις τα παραπάνω στοιχεία.
Να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορευτεί για λόγους υγείας και ασφάλειας των γιατρών η υπέρβαση του 48ωρου.
Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σταθερό, πρωινό, ωράριο. 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο. Μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών με εντέλλεσθε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κ.Υ στα νοσοκομεία, από τη μία πόλη στην άλλη, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι μία από τις αιτίες που εξωθούν τους γιατρούς σε παραίτηση.
Δίνονται εντολές σε γιατρούς πριν καν προλάβουν να εγκατασταθούν σε μία πόλη, πριν καν προλάβουν να αναλάβουν υπηρεσία στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν διοριστεί, να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο σε άλλη πόλη ακόμα και σε άλλο νομό.
Η συνεχιζόμενη επίκληση «εκτάκτων» αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι, για τη διαχείριση της χρόνιας δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί.
Α. Σε όλα τα έγγραφα για τις μετακινήσεις Ιατρικού Προσωπικού υπάρχει παραπομπή στο άρθρο 24 του Νόμου 3599/2007 που αναφέρει ότι: “Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί με αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α. της Περιφέρειας του για κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, που μπορεί να ανανεώνεται για ακόμα τρεις (3) μήνες, μέσα στο ίδιο έτος”.
Δε γίνεται όμως καμία αναφορά στον πιο πρόσφατο άρθρο 20 του Νόμου 5015/2023 που στην παράγραφο 3 αναφέρει: «Οι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες ανά φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, κατηγορία και κλάδο σε ιατρικό προσωπικό, αξιολογούνται από τις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) και στη συνέχεια υποβάλλονται προς έγκριση στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο καταρτίζει τον συγκεντρωτικό πίνακα με τις έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που εγκρίνονται ανά δομή υγείας και ανά Υ.Πε. Μετά από την ανάρτηση σε κάθε Δ.Υ.Πε. του συγκεντρωτικού πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον στη Δ.Υ.Πε. του φορέα υποδοχής με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Για την επιλογή των προσώπων του πρώτου εδαφίου που θα μετακινηθούν, λαμβάνεται υπόψη με σειρά προτεραιότητας ο αύξων αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης, σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης. Η διάρκεια της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) μήνα, με δυνατότητα ανανέωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αν η μετακίνηση έχει διάρκεια μικρότερη του ενός (1) μηνός, η αποζημίωση των παρ. 1 και 2 καταβάλλεται αναλογικά».
Τελικά ποιος νόμος ισχύει; Όποιος βολεύει τις Διοικήσεις και την κυβέρνηση;
Β. Ποια επίσης διαδικασία ακολουθείται για τις εφημερίες των γιατρών τόσο στο Νοσοκομείο υποδοχής, όσο και στο Νοσοκομείο που αποσπά γιατρό.
Ισχύει ή όχι ο Νόμος 4316/2014 άρθρο 12, παρ. 2 που ορίζει: “Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, που εκδίδεται με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του, μπορεί να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες πέραν των ορίων των εδαφίων II έως IV της περίπτωσης Α΄ με σκοπό την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου”.
Ισχύει ή όχι ο νόμος 3329/2005, άρθρο 9, παράγραφο 3α, σχετικά με αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου που ορίζει: “Το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για κάθε θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας στους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου. Στις αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται: α) Η κατάρτιση και εισήγηση του ετήσιου και μηνιαίου προγράμματος εφημερίων των ιατρών των Τομέων και Τμημάτων του Νοσοκομείου και η έγκαιρη υποβολή του στον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου για έγκριση, ή όπου αυτός δεν υπάρχει, στον Διοικητή. Οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών γίνεται μόνο με γραπτή και αιτιολογημένη εισήγηση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου και έγκριση από τον Αναπληρωτή Διοικητή, ή όπου αυτός δεν ορίζεται, από τον Διοικητή”.
Υπάρχουν ή όχι εισηγήσεις από το Επιστημονικό Συμβούλιο που να επιτρέπουν τις αλλαγές των Προγραμμάτων εφημέρευσης και την υπέρβαση του ορίου εφημέρευσης των γιατρών;
Η πρόταση μας σε ότι αφορά τις μετακινήσεις για την κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών είναι η εξής:
Για να μετακινηθεί ιατρός ΕΣΥ από το Νοσοκομείο που υπηρετεί να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) να καλείται να καλύψει αποδεδειγμένα οξύ πρόβλημα σε άλλο Νοσοκομείο και όχι παγιωμένα χρόνια προβλήματα και β) να μην επιτρέπεται μετακίνηση ιατρού ΕΣΥ αν στο νοσοκομείο που υπηρετεί δεν έχει εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί του συγκεκριμένου Τμήματος ή της συγκεκριμένης Κλινικής δεν υπερβαίνουν τον μέγιστο προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (48 ώρες/εβδομάδα) και ότι η μετακίνηση του γιατρού δε θα επηρεάσει τη λειτουργία του Τμήματος ή της Κλινικής ούτε σε επίπεδο τακτικής λειτουργίας (εξωτερικά ιατρεία και κλινική), ούτε σε επίπεδο επειγόντων (ΤΕΠ και επείγουσες εκτιμήσεις σε άλλες Κλινικές). Μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η Υγεία και Ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.
Να σταματήσουν οι ρουσφετολογικές μεταφορές οργανικών θέσεων.
ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
1. Οι διακομιδές διασωληνωµένων και γενικά των βαρέως πασχόντων ασθενών (πολυτραυµατίας, αιµοδυναµικά ασταθής ασθενής ή ασθενής µε επαπειλούμενο αεραγωγό και αερισμό) που αντιμετωπίσθηκαν στο ΤΕΠ ή και το χειρουργείο ή νοσηλεύονται σε κάποιο νοσηλευτικό τμήμα και χρήζουν διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο, να πραγματοποιούνται από Αναισθησιολόγο, Εντατικολόγο ή Επειγοντολόγο.
Για την πραγματοποίηση των διακομιδών των βαρέως ασθενών συνοδεία Αναισθησιολόγου ή Εντατικολόγου καταρτίζεται ξεχωριστή κοινή, καθημερινή λίστα εφημερευόντων γιατρών των παραπάνω ειδικοτήτων. Η λίστα εφημερευόντων για διακομιδές καταρτίζεται και υπογράφεται από κοινού από τους διευθυντές του Αναισθησιολογικού Τμήματος και ΜΕΘ και την επίβλεψη του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Όταν ο διασωληνωμένος ή βαρέως πάσχων ασθενής χρήζει διακομιδής σε άλλη πόλη, αυτή να πραγματοποιείται από γιατρούς του ΕΚΑΒ.
2. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η μεταφορά βαρέως πάσχοντος ή διασωληνωμένου ασθενούς από άπειρο και ανειδίκευτο για αυτό το σκοπό γιατρό και μάλιστα από ειδικευόμενο γιατρό ή γιατρό που υπηρετεί για εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου. Για αυτό το λόγο απαιτείται χωρίς καμία καθυστέρηση η ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων (πλωτών, εναέριων και επίγειων) και η στελέχωση τους με αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες).
ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη που επιτρέπει τον καταλογισμό στους γιατρούς εξοντωτικών ποσών αστικών αποζημιώσεων, επιδικασμένων στα νοσοκομεία.
ΠΑΡΑΤΑΣΙΑΚΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ
Να μην απολυθεί κανένας παρατασιακός ειδικευόμενος που η σύμβασή του λήγει στις 31/12/2023. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους συναδέλφους.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ 67Ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ
Να μη δοθεί καμία παράταση στους γιατρούς των οποίων η θητεία λήγει λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Προωθείται αυτή η “λύση” με ηλικιωμένους γιατρούς -άνω των 67 χρονών- με μειωμένες αντοχές, οι περισσότεροι με προβλήματα υγείας, που θα εντάσσονται στις εφημερίες και στην καθημερινή δουλειά σε δημόσιες μονάδες υγείας που επικρατούν “συνθήκες πολέμου”!!!
Πρόκειται για μέτρο που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά θα το επαναφέρει μετά το τρίμηνο με μεγαλύτερη οξύτητα και θα το αξιοποιεί η Κυβέρνηση – όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα – ως επιχείρημα για νέα μέτρα – αναδιαρθρώσεις, που θα κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Απαιτούμε:
Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία.
Να γίνουν άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες οι αναγκαίες προσλήψεις νέων μόνιμων γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, να υπάρξει η έγκαιρη διαδοχή του ιατρικού προσωπικού, η εκπαίδευση και η μεταφορά της πείρας και της γνώσης κλπ.
Να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει την έγκαιρη προκήρυξη, 6 μήνες πριν την κένωση της θέσης λόγω συνταξιοδότησης.
Στο παρόν υπόμνημα περιοριζόμαστε στα πιο επείγοντα γενικά κλαδικά ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα (εκπαίδευση ειδικευόμενων, διάταξη εφημερευόντων νοσοκομείων κλπ.) για τα οποία θα υποβάλλουμε ξεχωριστά κείμενα.
Comentários