Αθήνα 27 Νοεμβρίου 2024
Α.Π:14230
ΠΡΟΣ:
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Υπόμνημα ΟΕΝΓΕ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Άρθρο 4
Τροποποιείται το άρθρο 7 του ν. 4498/2017 που καθόριζε τη σύνθεση των συμβουλίων κρίσης και επιλογής γιατρών ΕΣΥ.
Προβλέπεται ότι σε περίπτωση που λείπουν ή δεν επαρκούν οι γιατροί της ίδιας ειδικότητας με την κρινόμενη θέση, τότε μπορούν για τη συγκρότηση των συμβουλίων κρίσης να επιλέγονται γιατροί άλλης ειδικότητας του οικείου τομέα (επεξήγηση ως τομείς εννοεί τον Παθολογικό, Χειρουργικό, Ψυχιατρικό) από την κρινόμενη θέση. Δηλαδή, ένας Παθολόγος μπορεί να κρίνει έναν γιατρό με ειδικότητα π.χ. Ενδοκρινολόγου που διεκδικεί θέση στο ΕΣΥ, ένας ΩΡΛ μπορεί να κρίνει έναν γιατρό με ειδικότητα Ορθοπαιδικού που διεκδικεί θέση στο ΕΣΥ. Δεν αποκλείεται με βάση την πρόβλεψη να συγκροτούνται συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών ΕΣΥ χωρίς κανέναν γιατρό της ίδιας ειδικότητας με την κρινόμενη θέση. Π.χ. στα συμβούλια κρίσης και επιλογής χειρουργών να συμμετέχει ένας Ουρολόγος, ένας Γυναικολόγος και ένας Ορθοπαιδικός.
Η παραπάνω πρόβλεψη είναι μία ακόμα απόδειξη των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν επαρκούν για να στελεχώσουν ούτε καν τα συμβούλια κρίσης και επιλογής γιατρών ΕΣΥ.
H αλλαγή στη σύνθεση των συμβουλίων κρίσης ώστε η έλλειψη γιατρών της ίδιας ειδικότητας με την κρινόμενη θέση να μην αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία της κρίσης, δε θα λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο και ότι οι διορισμοί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Από τη μία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προκηρύσσει θέσεις και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους γιατρούς, και από την άλλη δεν προσλαμβάνει όλους όσοι υποβάλλουν υποψηφιότητα. Γιατί αυτή είναι η ουσία της διαδικασίας των κρίσεων. Είναι διαδικασία αποκλεισμού γιατρών που θέλουν να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Πάγια θέση μας είναι ότι η μοναδική προϋπόθεση για το διορισμό γιατρών πρέπει να είναι το πτυχίο και ο τίτλος της ειδικότητας.
Επιπρόσθετα, γιατρός διαφορετικής ειδικότητας από την κρινόμενη, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει αντικειμενικά. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι με το προηγούμενο καθεστώς η διαδικασία των κρίσεων και της επιλογής γιατρών ΕΣΥ ήταν αξιοκρατική και αντικειμενική. Πόσο αξιοκρατικό είναι γιατροί επικουρικοί με πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό που προσφέρουν τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών να μην προσλαμβάνονται;
Άρθρο 5
Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους εξειδικευόμενοι γιατροί αν διορίζονταν σε μόνιμη θέση γιατρού ΕΣΥ πριν την συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου εκπαίδευσης. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις (πρέπει να έχει διανύσει χρόνο εκπαίδευσης άνω των 12 μηνών), συνέχισης της εξειδίκευσης σε περίπτωση διορισμού του εξειδικευόμενου γιατρού/οδοντιάτρου ΕΣΥ ή χορήγησης συγκεκριμένων κατηγοριών αδειών, πριν από την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου εκπαίδευσης.
Συμφωνούμε γιατί δίνεται η δυνατότητα στους εξειδικευόμενους γιατρούς να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την εξειδίκευση τους αν διοριστούν ή αν διακόψουν την εξειδίκευση επειδή πήραν άδεια (αναρρωτική, μητρότητα κ.λπ.). Κατά τη γνώμη μας πρέπει να απαλειφτεί η πρόβλεψη να έχει συμπληρωθεί χρόνος εκπαίδευσης άνω των 12 μηνών.
Άρθρο 6
Παρατείνει την παραμονή μέχρι την ηλικία των 70 ετών γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η επίκληση της ανάγκης να παραμείνουν λόγω της εμπειρίας τους είναι υποκριτική και προσχηματική. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει μαζικές προσλήψεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι αυτή η πολύτιμη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μετά από χρόνια δουλειάς να μεταλαμπαδεύεται στους νέους γιατρούς, αλλά δεν τηρεί ούτε καν αυτό που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, έγκαιρα, 6 μήνες πριν την κένωση μιας θέσης γιατρού λόγω συνταξιοδότησης, να προκηρύσσεται η θέση.
Άρθρο 7
Προβλέπει ότι τα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών γιατρών και άλλων κλάδων (εργαστηριακοί κλπ.) που προέρχονται από τη συμμετοχή στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων, θα φορολογούνται ως εισοδήματα προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εμείς για μία ακόμη φορά θέλουμε να επαναδιατυπώσουμε τη θέση μας για την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό είναι το κύριο.
Άρθρα 8
Θεσμικά κίνητρα προσέλκυσης
Πρόκειται για ημίμετρα που δεν αλλάζουν επί της ουσίας τις απαράδεκτες μισθολογικές, εργασιακές, επιστημονικές, και λοιπές συνθήκες των γιατρών που εργάζονται στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας στις «άγονες και προβληματικές περιοχές», που με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμορφώνουν όρους απόρριψης και όχι προσέλκυσης γιατρών σε αυτές. Το επίπεδο αμοιβών, οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς (πολυεφημέρευση, υποστελέχωση, έλλειψη εξοπλισμού), η δυσκολία στην αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η επιδείνωση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών κλπ. Όσο όλα αυτά δεν βελτιώνονται ουσιαστικά, οι κατά καιρούς διαγωνισμοί, αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μετατοπίζει τις ευθύνες της στους γιατρούς. Π.χ. μόνο σαν αστείο μπορεί να εκληφθεί ότι είναι κίνητρο η χορήγηση 1 μήνα εκπαιδευτικής άδειας κάθε 2 χρόνια. Πόσο μάλλον που κάποια από τα θεσμικά κίνητρα προβλέπεται ότι θα είναι υπό αίρεση ή ότι θα ισχύουν υπό προϋποθέσεις. Επιμένουμε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα το σύνολο των μισθολογικών διεκδικήσεων και των κινήτρων για τις άγονες περιοχές που έχουμε προτείνει ως ΟΕΝΓΕ. Η επιτακτική ανάγκη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα πρόσφατα ψηφισμένα οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης στις άγονες και προβληματικές περιοχές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Υπουργού Υγείας, ο οποίος για πολλοστή φορά παραποιεί τα στοιχεία, και λέει ότι από τις 290 θέσεις που προκηρύχθηκαν για αυτές τις περιοχές καλύφθηκαν οι 200. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και όχι των γιατρών. Ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός γιατρών έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για παραπάνω από μία θέσεις. Επιπλέον ανάμεσα στους γιατρούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα, είναι γιατροί που ήδη υπηρετούν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία (επικουρικοί, αποσπασμένοι από άλλα νοσοκομεία), επομένως δεν προστίθεται προσωπικό απλώς αλλάζει η εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο των Σερρών και της Δράμας. Στις μεν Σέρρες τις θέσεις καταλαμβάνουν ήδη υπηρετούντες, στη δε Δράμα η προκήρυξη είναι άγονη.
Άρθρο 9
H παράγραφος 4 του άρθρου 37 του νόμου 5034/2023 προέβλεπε ότι στο πλαίσιο των Δικτύων Δωρεάς και Μεταμόσχευσης οργάνων λειτουργούν: α) ένα (1) Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων με έδρα την Αθήνα, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διενέργεια σε εικοσιτετράωρη βάση εξετάσεων Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας της 1ης, της 2ης, της 5ης, της 6ης και της 7ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας και β) ένα (1) Εργαστήριο Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας των Μεταμοσχεύσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αρμόδιο για την παροχή σε εικοσιτετράωρη βάση των ως άνω υπηρεσιών για τις ανάγκες των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων αρμοδιότητας της 3ης και της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου προέβλεπε επίσης ότι τα Εργαστήρια Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας της παρ. 4, λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία ή σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Στην Αθήνα λειτουργούσαν 2 εργαστήρια Ανοσολογίας/Ιστοσυμβατότητας: στον «Ευαγγελισμό» και στο «Γ. Γεννηματάς».
Με δεδομένο ότι η παρ. 4 προέβλεπε τη λειτουργία ενός μόνο εργαστηρίου, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αφαιρείται η αρμοδιότητα από τα εργαστήρια που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία του «Ευαγγελισμού» και του «Γ. Γεννηματάς», εδώ και 35 χρόνια, και παραδίδεται στο ΩΚΚ. Πετιέται στο κάλαθο των αχρήστων πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών και παραδίδεται ο ευαίσθητος τομέας της ιστοσυμβατότητας των μεταμοσχεύσεων σε ένα ΝΠΙΔ, αντί να ενισχυθούν αποφασιστικά τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Γιατί αυτά τα 2 εκ της κρατικής επιχορήγησης δε διατίθενται για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων;
Προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα και απαξιώνεται όλη η επιστημονική γνώση και εμπειρία που έχει συσσωρευτεί εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες στα αντίστοιχα εργαστήρια των δημόσιων εργαστηρίων που έχουν στην ευθύνη τους τον έλεγχο της συμβατότητας πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη μεταμόσχευση. Το ζήτημα του Ωνασείου είναι αντίστοιχο με το Παιδοογκολογικό του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, όπου ο ιδιωτικός κατ’ ουσία τομέας συγκεντρώνει πλήρως τους αντίστοιχους τομείς της υγείας και της λειτουργίας τους με τους κανόνες της αγοράς.
Άρθρα 10 έως 12
Ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση και η πλήρης παράδοση της μοναδικής Παιδοογκολογικής μονάδας της χώρας, του ευαίσθητου και ζωτικής σημασίας τομέα της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών στα χέρια των ιδιωτών και ενισχύεται ακόμα περισσότερο η διείσδυση των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Η ζωή των μικρών ογκολογικών ασθενών θα εξαρτάται από τη «φιλανθρωπία» των επιχειρηματικών ομίλων που για χάρη τους το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά περικόπτουν δαπάνες για την υγεία, για να τους εξασφαλίσουν ζεστό κρατικό χρήμα και πλήθος προκλητικών προνομίων. Μετά την μετατροπή με τον νόμο 5034/2023 του Παιδοογκολογικού κέντρου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”», έχουμε την «μετονομασία» του κέντρου σε νοσοκομείο. Ταυτόχρονα με τη μετατροπή του Παιδοογκολογικού κέντρου Παίδων από Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Εκτός όλων των άλλων καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αποφασιστική ενίσχυση με νέο προσωπικό του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και της μονάδας μεταμόσχευσης μυελού, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο κέντρο, πλέον νοσοκομείο ΝΠΙΔ, αλλά και των αναγκαίων τμημάτων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μικρών ογκολογικών ασθενών, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό των δύο Παιδιατρικών νοσοκομείων (χειρουργεία, ανοσολογίας/ιστοσυμβατότητας, πυρηνικής ιατρικής) τα οποία είναι βαριά υποστελεχωμένα και των οποίων η λειτουργία έχει απειληθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό λόγω της υποστελέχωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μικρών ασθενών θα στρέφονται αναγκαστικά για αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.
Άρθρο 10
Προβλέπει την μετονομασία του ΝΠΙΔ Ογκολογικό Κέντρο Παίδων σε Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων. Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη δεδομένου ότι δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές για τη λειτουργία του κέντρου σαν νοσοκομείο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα αυτοτελή τμήματα και οι ειδικότητες που απαιτούνται.
Άρθρο 11
Καταργείται η πρόβλεψη για μεταφορά του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Π. και Α. Κυριακού» και καθορίζεται η μεταφορά του αντίστοιχου τμήματος του νοσοκομείου η “Αγία Σοφία”.
Δεν αποκλείεται η μεθόδευση με το επιχείρημα της “αλληλοκάλυψης” αντίστοιχων υπηρεσιών από δυο όμορα νοσοκομεία σε μια πορεία να τεθεί το ζήτημα της κατάργησης του Ογκολογικού Τμήματος του «Α. Κυριακού» ή να παραμείνει με υποβαθμισμένο ρόλο.
Άρθρο 12
Προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμο, επικουρικό, ειδικευόμενοι κλπ.) στο ΝΠΙΔ, ενώ με τον ν. 5034/2023 είχαν τη δυνατότητα επιλογής αν θα μεταφερθούν στο ΝΠΙΔ ή να θα παραμείνουν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα είναι στον αέρα, ενώ καμία πρόβλεψη, δέσμευση δεν υπάρχει για το μέλλον ων συμβασιούχων που εργάζονται στα αντίστοιχα τμήματα με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα προβλέπεται η απόσπαση μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού από τα άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ. Μάλιστα προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος του “Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” ο οποίος διορίζεται από το Ίδρυμα, για ένα διάστημα, θα ασκεί Διοίκηση στα δύο (2) νοσοκομεία παίδων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Άρθρο 13
Οι προτεινόμενες αλλαγές στη σύνθεση των Δ.Σ, με την πρόβλεψη της συμμετοχής των οικείων ιατρικών συλλόγων και εκπροσώπων των Περιφερειών, το «πέταγμα» έξω από το Δ.Σ των διευθυντών Ιατρικής και Διοικητικής Υπηρεσίας, γίνονται για να εναρμονιστεί η σύνθεση του Δ.Σ με την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν «αυτοτελών διοικητικά και οικονομικά επιχειρηματικών μονάδων» με τη σταδιακή απαλλαγή του κεντρικού κράτους από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί και να αναπτύσσει τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες. Επιπλέον η σύνθεση του Δ.Σ καθορίζεται με κριτήριο τις ανεπτυγμένες κλίνες και όχι με βάση τα οργανογράμματα, είναι ομολογία ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που έτσι και αλλιώς είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.
Άρθρο 25
Ρύθμιση για αποθηκευμένη ποσότητα ανακτημένου πλάσματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Η κυβέρνηση με το παρόν άρθρο ξεκαθαρίζει ότι απεμπολείται οριστικά από το κράτος η ευθύνη ανάπτυξης Κέντρου Κλασματοποίησης πλάσματος, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μέσω αυτής της διαδικασίας φαρμακευτικών προϊόντων στη σύγχρονη θεραπευτική, πολλές φορές αποτελώντας τη μοναδική διαθέσιμη λύση, για την πρόληψη, διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, όπως τραύμα, κληρονομικές ανεπάρκειες, ανοσολογικές διαταραχές ή και λοιμώξεις. Τέτοιο προϊόν είναι π.χ. η λευκωματίνη. Παρόλο που, ήδη από το 2005, είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση της κατάλληλης υποδομής για τη λειτουργία Κέντρου Κλασματοποίησης Πλάσματος και εκκρεμούσε η οριστική παραλαβή του από το ΕΚΕΑ, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε οριστικά με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και βάζει οριστικά ταφόπλακα σε μία τέτοια προοπτική, που θα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο και την αύξηση της εξάρτησης από τα επιχειρηματικά εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή είναι η ουσία και όχι η αξιοποίηση όπως προσχηματικά ισχυρίζεται του αποθηκευμένου πλάσματος που δε μπορεί να αξιοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς.
Σχετική παραπομπή από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΚΕΑ
«Τον Δεκέμβριο του 2005 με τον Νόμο για την Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (Ν.3402) το Εθνικό Κέντρο Παρασκευής Παραγώγων Αίματος που λειτουργούσε ως αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα στο «Γ.Ν. Νίκαιας» γίνεται υπηρεσία του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και οι οργανικές του θέσεις στην ουσία αποτελούν τις πρώτες θέσεις του νέου Νομικού Προσώπου. Ο νέος Οργανισμός του Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) είναι υπό σύσταση. Το Κέντρο Κλασματοποίησης Πλάσματος έχει ολοκληρωθεί από ετών και εκκρεμεί η οριστική του παραλαβή. Σήμερα όμως τα δεδομένα στον τομέα της Κλασματοποίησης του Πλάσματος έχουν αλλάξει ριζικά, για αυτόν τον λόγο θα χρειασθεί να κληθούν ειδικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν τις υπάρχουσες υποδομές και θα εισηγηθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε στη συνέχεια να εκπονηθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με βασική και ουσιαστική προϋπόθεση ότι εν τω μεταξύ θα έχουν προχωρήσει όλες εκείνες οι οργανωτικές αλλαγές που θα καθιστούν το πλάσμα (ως πρώτη ύλη) επαρκές και ασφαλές για την τελική του επεξεργασία σε φαρμακευτικά προϊόντα. Έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις του Ηλ. Πολίτη (του εμπνευστή και οραματιστή αυτού του έργου) για την αναγκαιότητα συντονισμού όλου του έργου της Αιμοδοσίας παραμένουν ακόμα επίκαιρες».
Άρθρο 28
Προβλέπει την εμπορευματική ολοήμερη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας που εντάσσονται στο ΕΔΥΨΥ και στο πλαίσιο του νέου οργανισμού. Διαφωνούμε.
Άρθρο 29
Με την τροποποίηση που επέρχεται με το συγκεκριμένο άρθρο στον ήδη ψηφισμένο νόμο το καλοκαίρι για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, διασφαλίζονται οι θέσεις εργαζομένων όπως του ιατρικού επικουρικού προσωπικού κ.λπ., που υπηρετούν στα νοσοκομεία που καταργούνται. Με αυτή την έννοια, διατηρώντας στο ακέραιο την κριτική μας και για τον αντιδραστικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του ήδη ψηφισμένου νόμου αλλά και για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι (επικουρικοί κ.λπ.) πρέπει να μονιμοποιηθούν, συμφωνούμε.
Άρθρο 34
Με το παρόν άρθρο επεκτείνεται το απαράδεκτο καθεστώς των ιδιωτικών συμβάσεων έργου (μπλοκάκια) και σε διάφορους άλλους κλάδους υγειονομικών εργαζομένων (πέραν των γιατρών για τους οποίους ήδη ισχύει από χρόνια) με το οποίο διαφωνούμε.
Ζητάμε να κατατεθεί επείγουσα τροπολογία, προσθήκη στο άρθρο 66 του Ν.4992 στο παρόν νομοσχέδιο, ώστε το υπόλοιπο αδειών του ιατρικού προσωπικού των ετών 2022 και 2023 να μεταφερθούν έως 30/6/25 (τουλάχιστον).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Comments